Το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στο μπάσκετ μετρά αρκετές μέρες που ολοκληρώθηκε και σε αυτό συμμετείχε και ο Φίλιππος Βέροιας με ιδιαίτερα ενθαρρυντική παρουσία.
Το νεανικό σύνολο με μπροστάρη τον Ευθύμη Κοθρά, έδειξε ότι ο σύλλογος της Βέροιας βρίσκεται σε ικανά χέρια, με γνώσεις και εμπειρία του μπασκετικού χώρου της Ελλάδας.
Απόδειξη αυτού, η απόκτηση “άσημων” παικτών, οι οποίοι όχι απλά κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες πρωταθλητισμού που τους επέβαλε η φετινή πορεία του Φιλίππου Βέροιας, αλλά ουκ ολίγες φορές ηγήθηκαν.
Φυσικά, πλαισιώθηκαν από έμπειρους παίκτες, με έναν από αυτούς να τραβάει συνεχώς τα βλέμματα πάνω του, χάρη στα… “φλεγόμενα” χέρια του, που τον έχρησαν πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, χωρίς καν να πέσει από την πρώτη θέση, ή έστω να κινδυνέψει. Ο λόγος, φυσικά, για τον Δάνη Ελευθεριάδη.
Η ποιότητά του αναγνωρίζεται πανελλαδικά και αυτό συνέβη και στον απολογισμό του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, εκεί όπου η αμιγώς μπασκετική ιστοσελίδα basketblog.gr τον συμπεριλαμβάνει στα φετινά highlights.
Αναλυτικά αναφέρει:
“Τι κρατάμε από το φετινό πρωτάθλημα της Β Εθνικής:
1. Ο αήττητος Μίλωνας
Καμία ομάδα στην ιστορία της Β Εθνικής από τη στιγμή που έλαβε σάρκα και οστά το πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών (νυν Elite League), παίρνοντας επί της ουσίας τη θέση της ως δεύτερη δύναμη στο ελληνικό μπασκετικό γίγνεσθαι, δεν έχει καταφέρει να τελειώσει μια ολόκληρη σεζόν δίχως την παραμικρή ήττα στις αποσκευές της. Μέχρι φέτος.
Ο ΑΟΝΣ Ο Μίλων ήταν ασταμάτητος στο φετινό πρωτάθλημα της Β Εθνικής τόσο στην κανονική διάρκεια του 1ου ομίλου όσο και στα Playoffs του Νότου κόντρα σε Αίολο Αγυιάς και Πρωτέα Βούλας και δεν κατόρθωσε απλά να επιστρέψει στο επίπεδο της Elite League μετά από πολλά χρόνια αλλά να τερματίσει την ίδια στιγμή αήττητος με 25 νίκες σε ισάριθμα ματς με διαφορά νικών της τάξης των 21 πόντων ανά βραδιά σε ένα γκρουπ με αντιπάλους όπως οι Μύκονος, Φανάρια Νάξου, Εθνικός, Αίολος, Παγκράτι και ΝΕΟΛ μεταξύ άλλων.
2. Ο Πανιώνιος επέστρεψε
Από το 2020, όταν και αποχώρησε από τη Basket League κατά τη διακοπή του κορονοϊού επιστρέφοντας μετά από αρκετά χρόνια στη Β Εθνική όπου τα βρήκε σκούρα για μερικές σεζόν, ο Πανιώνιος έδινε τη δική του μάχη στα εθνικά πρωταθλήματα της χώρας με απώτερο σκοπό φυσικά να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο κοντά εκεί που πραγματικά αξίζει στο ένδοξο παρελθόν του -στην πάλαι ποτέ Α1.
Και η φετινή σεζόν, όπου μέτρησε μόλις δύο ήττες σε 26 ματς σε κανονική διάρκεια του 2ου ομίλου και σε Playoffs στη Β Εθνική αλλά και τρεις σε 31 συνολικά παιχνίδια αν ληφθούν υπόψη και οι αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας και η ήττα από την ΑΕΚ της Basket League στα προημιτελικά του Final Eight, με το νταμπλ στην τρίτη τη τάξει Εθνική Κατηγορία και το Κύπελλο των εθνικών κατηγοριών να είναι η απαραίτητη σπίθα και δικαίωση για έναν σύλλογο που πέρασε πολλά και θέλει να επανέλθει στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ.
3. Πήρε… φωτιά και δεν έσβησε ποτέ ο Ελευθεριάδης
Μπορεί η σεζόν για τον ίδιο και την ομάδα του, τον Φίλιππο Βέροιας, να έκλεισε από νωρίς φέτος δεδομένου του ότι εξασφαλίζοντας την παραμονή της ήδη από το τέλος της κανονικής διάρκειας στον 3ο όμιλο της λίγκας, αλλά ο Δάνης Ελευθεριάδης πρόλαβε να αφήσει το δικό του στίγμα στη Β Εθνική αλλά και τις εθνικές κατηγορίες γενικότερα αποδεικνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους καλύτερους σκόρερ εδώ και πολλά χρόνια.
Μάλιστα, ο έμπειρος φόργουορντ σταμάτησε στους 437 πόντους για φέτος στον 3ο όμιλο του πρωταθλήματος και όντας εκ των ηγετών ενός νεανικού συνόλου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει το συγκρότημα της Ημαθίας αφενός να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τα Playoffs μέχρι τέλους και αφετέρου να σώσει τη σεζόν από νωρίς δίχως κανένα άγχος για τα Playouts.
3 + 1. Καλώς ήρθατε στο… μέλλον
Δε θα μπορούσαν αυτές εδώ οι γραμμές να μην έχουν ειδικό χώρο για το νεοσύστατο σύστημα των Playoffs και των Playouts, μια διαδικασία που προφανώς στον ελληνικό χώρο είχε γίνει γνωστή από την Α2 Ανδρών (νυν Elite League) εδώ και τόσα χρόνια.
Μπορεί η έξτρα αγωνία να αναβαθμίζει τον ανταγωνισμό στη μάχη της ανόδου όσο και της παραμονής, αλλά η αλήθεια είναι πως ίσως να μην τέθηκε ως σύστημα διεξαγωγής με τον καλύτερο δυνατό σκοπό αφού:
Α) Το… κουβάλημα των σκορ από την κανονική διάρκεια σε ένα πρωτάθλημα με χαοτικές διαφορές δυναμικότητας ακόμα και μεταξύ των τεσσάρων ομάδων του βαθμολογικού πίνακα -όχι όπως η Elite League δηλαδή- ίσως να μην έχει ιδιαίτερη αξία πάντοτε και να προσθέτει έξτρα χιλιόμετρα και απώλεια εσόδων στους “μικρούς” των εκάστοτε ζευγαριών, ειδικά αν γίνεται λόγος για την επαρχία, απλά για τη συμμετοχή αφού η περίπτωση ολικής ανατροπής σε ορισμένες συνθήκες είναι μηδαμινή.
Β) Εφόσον η δεύτερη φάση των Playoffs είχε αντιστοιχία του ενός με τον άλλο όμιλο σε Νότο και Βορρά με το σκορ από την αρχή και οι ομάδες των ίδιων γκρουπ ζουν σε διαφορετικές συνθήκες ίσως θα ήταν φρόνιμο να υπάρξει αντιστοιχία ζευγαριών μεταξύ των εκάστοτε ομίλων και στα Playouts.
Γενικότερα πάντως η postseason ήταν μια σύγχρονη και θελκτική προσθήκη παρά το… τρέξιμο που προκάλεσε σε όλους -από δημοσιογράφους μέχρι ομάδες”.