Ο Βεροιώτης, Αλέξανδρος Μουρατίδης, τερμάτισε πρώτος στην ελληνική λίγκα του FPL με την ομάδα του “Carpe Diaz” κι όπως παραδέχεται δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα.
Χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι στην Ελλάδα ασχολούνται με το FPL, όμως ένας κατάφερε να βγει πρώτος στην ελληνική λίγκα, στην προσπάθεια του να ξεπεράσει απλά τους φίλους του!
Ένας copywriter – stand-up comedian (και για κάποιο φεγγάρι μέλος του sportsfan.gr) που ξεκίνησε να παίζει για την παρέα και τον χαβαλέ και έφτασε στο νο1 πανελλαδικά και στο νο106 παγκοσμίως, χωρίς να το καταλάβει!
Μάλιστα, ήταν τόσο σταθερός που τερμάτισε σε αυτή τη θέση, ενώ καμία αγωνιστική από τις 38 δεν ήταν μέσα στους 40.000 καλύτερους της αγωνιστικής!
Μιλώντας στο eyap.gr, ο Αλέξανδρος Μουρατίδης μας εξηγεί τι είναι αυτό που τον έφερε στην πρώτη θέση και πόσο πιθανό (ή απίθανο) είναι να συμβεί.
Παρακολουθείς Πρέμιερ Λιγκ περισσότερο από ελληνικό ποδόσφαιρο;
“Παρακολουθώ πολύ Πρέμιερ Λιγκ, πριν καν αρχίσω το φάνταζι, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι βλέπω πολύ περισσότερο αγγλικό από ελληνικό ποδόσφαιρο”.
Πόσο καιρό παίζεις FPL;
“Ξεκίνησα να παίζω από τη χρονιά 2015/16. Έπαιζα για την παρέα. Με την παρέα μου ξεκινήσαμε όλοι μαζί το Fantasy, όπως και τα Fantasy άλλων χωρών και του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως της Πρέμιερ Λιγκ είναι με διαφορά το καλύτερο”.
Από ποιες ιστοσελίδες και ποια μέσα ενημερώνεσαι για το FPL;
“Φέτος μελέτησα πολύ. Παρακολουθούσα κυρίως ξένους. Και κανάλια για φάνταζι και τοπικούς δημοσιογράφους ομάδων. Θέλει συνεχή ενασχόληση.
Υπάρχουν πολλοί creators για το FPL που μπορείς να τους ακολουθήσεις και να σε βοηθήσουν στις επιλογές. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν σταθερά καλή δουλειά, όμως δεν αντιγράφω σε καμία περίπτωση ομάδες, γιατί έτσι χάνεται η διασκέδαση, δεν έχει πλάκα. Ο Μπεν Κρέλινγκ κάνει ένα excel με τις επόμενες αγωνιστικές των ομάδων και το ανεβάζει στο Twitter. Δεν ακολουθούσα τις επιλογές των παικτών του, αλλά παρακολουθούσα το πρόγραμμα των ομάδων για να ρυθμίσω τις επιλογές μου. Κοιτάω επίσης τα νέα από το Fantasy Football Scout. Ακολουθώντας πολλούς τοπικούς δημοσιογράφους στο Twitter για όλες τις ομάδες, το feed μου γέμιζε από ειδήσεις αναφορικά με τα νέα των ομάδων, οπότε τα νέα παρουσιάζονταν μπροστά μου”.
Είσαι team analytics ή team grass;
“Είμαι φουλ team grass, όμως παραδέχομαι ότι τα analytics είναι άχαστα. Εγώ βλέπω παίκτες με potential, τους πιστεύω και τους επιλέγω, δεν πάω τόσο με τα analytics. Αυτό μου βγήκε φέτος. Πήρα παίκτες που μου άρεσαν ποδοσφαιρικά. Για παράδειγμα, ήξερα τον Εστιπουνιάν από τη Βιγιαρεάλ και όταν άρχισε να τον βάζει, τον επέλεξα αμέσως, βλέποντας παράλληλα ότι η Μπράιτον παίζει ωραίο, επιθετικό ποδόσφαιρο”.
Μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιους παίκτες; Ποιοι ήταν αυτοί που σε “ξελάσπωσαν”;
“Στο Fantasy με ξελάσπωσε ο Ράσφορντ μπορώ να πω, αφού σε μια αγωνιστική για παράδειγμα τον είχα triple captain και πήρε 20 πόντους, οπότε εγώ πήρα 60. Εκείνο σήμανε την αντεπίθεση. Ο Εστουπινιάν σίγουρα ξεχώρισε. Και μετά το Μουντιάλ ο Κέπα. Ήταν ένας φτηνός τερματοφύλακας και μου χάρισε πόντους. Δεν έπαιζε πριν το Μουντιάλ, όμως μετά ήρθε ο Λάμπαρντ και άρχισε να τον βάζει και κόστιζε μόλις 4.5 εκατομμύρια. Εντάξει όλη τη χρονιά είχα και παίκτες σαν το Τρίπιερ, όμως τον είχαν όλοι νομίζω, οπότε δεν έκανε διαφορά”.
Πώς σου φάνηκε η φετινή σεζόν λόγω και τις ιδιαιτερότητας του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
“Από ποδοσφαιρική άποψη, οι ομάδες δεν επηρεάστηκαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί, όπως υπολόγιζαν πολλοί, ούτε θυμάμαι κάποια ομάδα να αλλάζει δραματικά μετά το Μουντιάλ. Όσον αφορά το FPL είχαμε μια έξτρα wildcard και αυτό ήταν ένα βοήθημα, γιατί μπορούσες να προγραμματίσεις με διαφορετικά ορόσημα”.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν πόσο κοιτούσες το overall rank σου; Προσπαθούσες να το προστατέψεις ή δεν έδινες σημασία;
“Βγήκα νο1 στην Ελλάδα και νο 106 στον κόσμο αλλά δεν δικαιούμαι ούτε μισό δώρο. Αυτό γιατί δεν μπήκα σε μεγάλες λίγκες, στόχος μου ήταν να βγω πρώτος σε όλες τις mini leagues, δηλαδή να κερδίσω στις λίγκες που έπαιζα με φίλους μου.
Ξεκίνησα πολύ άσχημα τη σεζόν. Στην αρχή δεν είχα Χόλαντ, τον πήρα στην 8η αγωνιστική. Τότε ήμουν σε θέση κοντά στο ένα εκατομμύριο, μετά το Μουντιάλ άρχισα να ανεβαίνω. Δεν κοιτούσα πολύ τη γενική βαθμολογία, γιατί δεν πίστευα ότι θα φτάσω τόσο ψηλά.Τις τελευταίες αγωνιστικές που άρχισα να ανεβαίνω και να φτάνω μέσα στην δεκάδα στην Ελλάδα, άρχισα να δίνω σημασία. Δεν έκανα πάντως διαφορετικές κινήσεις για να προστατέψω τη θέση μου, αλλά άρχισα να βάζω μικρούς στόχους: να μπω στους χίλιους πρώτους, μετά στους εκατό κ.ο.κ. Έκανα κινήσεις που πίστευα εκείνη τη στιγμή. Με επηρέασε μόνο στον τρόπο που το βίωσα, ειδικά στις τελευταίες αγωνιστικές που ήμασταν πολύ κοντά και δεν ήθελα να χαραμιστεί τόσο καλή χρονιά. Δεν ήμουν για πολλές αγωνιστικές πρώτος στην Ελλάδα, μόνο 3-4. Οι 18 πόντοι του Εστουπινιάν 3 αγωνιστικές πριν το τέλος έκαναν μεγάλη διαφορά”.
Άλλαξες κάτι φέτος στον τρόπο παιχνιδιού σου;
“Ναι. Φέτος ήμουν πιο σοβαρός από άποψη προγραμματισμού. Δεν επέλεγα απλά παίκτες φορμαρισμένους, αλλά λάμβανα περισσότερο υπόψη και το πρόγραμμα που είχαν μπροστά τους. Έτσι υπολόγιζα και ποιους παίκτες θα χρειαζόμουν και τις επόμενες δυο ή τρεις αγωνιστικές. Φέτος κατάλαβα για πρώτη φορά πόσο σημαντικό είναι τελικά το effective ownership. Αν δηλαδή όλοι γύρω σου έχουν τον Χόλαντ και εσύ δεν τον έχεις, αυτό είναι πρόβλημα. Υπήρχαν αγωνιστικές που έπαιρναν τόσοι πολλοί τον Χόλαντ, κάποιοι τον έβαζαν μέχρι και triple captain και κάθε πόντο που έπαιρνε μου στοίχιζε στο ranking. Πήρα μεγάλα ρίσκα με τον Χόλαντ”.
Παίζεις επιθετικά; Παίρνεις hits κυνηγώντας τους πόντους ή είσαι πιο υπομονετικός;
“Φέτος δεν χρειάστηκε να πάρω πολλά hits γιατί από ένα σημείο και μετά η ομάδα ρόλαρε. Αλλιώς δεν ξέρω τι θα έκανα. Αν ήμουν πίσω σε κάποια mini league που με ενδιέφερε, θα ήμουν πιο επιθετικός”.
Έφτασες κάποια στιγμή σε σημείο απελπισίας ή ξενερώματος;
“Είναι παιχνίδι πολλών αγωνιστικών, υπάρχουν πολλά περιθώρια να φτιάξεις τη σεζόν. Δεν θέλει κινήσεις απελπισίας. Φυσικά, κάποιες φορές απελπίζεσαι. Για παράδειγμα είναι δυνατόν να κερδίζει η Λίβερπουλ 9-0 τη Μπόρνμουθ στις πρώτες αγωνιστικές και ο Σαλάχ να μην κάνει τίποτα; Είναι κάτι απίθανο, κι όμως έγινε. Εγώ τον είχα αρχηγό σε εκείνο το παιχνίδι. Τόσο ο Σαλάχ όσο και ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, ήταν στην ομάδα μου στην αρχή, έφυγαν, αλλά όταν άρχισαν να φορμαρίζονται επανήλθαν”.
Πες μου δυο στιγμές που ξεχώρισες μέσα στη σεζόν: Ένα μεγάλο haul και μια απόφαση 50-50 που πήγε πολύ λάθος.
“Μια απόφαση για την οποία ήμουν πολύ σίγουρος, αλλά τελικά πήγε πολύ λάθος ήταν όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε διπλή αγωνιστική και η Άρσεναλ μονή και έδιωξα τον Γουάιτ για να πάρω τον Σο. Ο Σο τραυματίστηκε και πήρε ένα βαθμό σε δυο παιχνίδια, ενώ ο Γουάιτ βάζει και γκολ σε εκείνο το παιχνίδι! Πήρε 7-8 πόντους! Και εγώ είχα πάρει -4 για να κάνω αυτή την κίνηση. Οπότε μου κόστισε 12 πόντους και χρεώθηκα και έναν τραυματία Λουκ Σο που ήταν ακριβότερος από τον Γουάιτ. Αυτό δεν μου βγήκε καθόλου.
Μια καλή στιγμή ήταν εκείνο το κόλπο με τους 60 πόντους του Ράσφορντ. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η τύχη, ειδικά στις αποφάσεις που παίρνεις 50-50″.
Πιστεύεις ότι το FPL ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα;
“Πιστεύω πως όχι, γιατί με τον τρόπο που δίνονται οι πόντοι αδικούνται κάποιοι παίκτες σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Μεγαλύτερο παράδειγμα ο Καντέ, ο οποίος στο peak του ήταν τρομερός ποδοσφαιριστής, όμως δεν θα εκτιμηθεί ποτέ στο FPL. Είναι και λίγο επικίνδυνο να θεωρεί κανείς ότι όποιος παίκτης δεν είναι καλός στο FPL δεν είναι καλός και στην πραγματικότητα. Επίσης υπάρχει και η έννοια του προκαθορισμένου κόστους που επηρεάζει τις αποφάσεις και τις αξίες των παικτών μέσα στο παιχνίδι”.
Ένα μήνυμα προς τους παίκτες του Fantasy.
“Είναι ένα παιχνίδι 38 αγωνιστικών και το κυριότερο είναι να περνάς καλά. Δεν θα είχα βγει πρώτος στην Ελλάδα, αν δεν ήθελα απλά να κερδίσω τους φίλους μου!”
καλα καλα, την φαπα του στην αρχαιοτερη λιγκα μια χαρα την εφαγε…