Ας πάμε με το νου μας, 48 χρόνια πίσω. Στο 1975. Σε μια μικρή κωμόπολη, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, το Αμύνταιο.
Στην περιοχή η πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει στους λεγόμενους “εθνικόφρονες” ή στους “βασιλικούς”. Άλλωστε το Αμύνταιο απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα βουνά που βάφτηκαν κόκκινα από την εμφύλια διαμάχη, το Βίτσι και το Γράμμο.
Η Ελλάδα έχει μόλις βγει από μια επταετία διακυβέρνησης της χώρας από τη χούντα των συνταγματαρχών, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε 30 χρόνια από τον πόλεμο και τον εμφύλιο.
Και ξαφνικά, σε αυτό το “δεξιό” έως και “ακροδεξιό” περιβάλλον, διορίζεται καθηγητής φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο, ένας “αριστερός”, που κυκλοφορεί με τον Ριζοσπάστη στο χέρι. Ο κόσμος τον βλέπει με καχυποψία, αλλά γρήγορα θα διαπιστώσει ότι ο “κομμουνιστής” δεν ήρθε για να κηρύξει τις θεωρίες του Μαρξ και του Λένιν, αλλά για να κάνει μια άλλους είδους επανάσταση. Αθλητική!
Δύο χρόνια αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου του 1977, η επανάσταση ξεσπά! Όλη η μικρή κοινότητα του Αμυνταίου θα βρεθεί εκείνο το πρωινό στη χωμάτινη αυλή του σχολείου, για να δει από κοντά τους επαναστάτες επί τω έργω. Με όπλα δύο τέρματα, δύο μπάλες και ένα τσουβάλι ασβέστη, οι μαθητές, μια ομάδα παιδιών από την Κοζάνη και δύο γυμναστές, ο “αριστερός” Χρήστος Κοτζαμανίδης και ο πιο “συντηρητικός” Θανάσης Ζάκας ανατρέπουν το κατεστημένο, ρίχνουν τα τείχη. Συμμετέχουν στο πρώτο τουρνουά χάντμπολ στην ελληνική επικράτεια!
Οι δύο γυμναστές είναι ταυτόχρονα παίκτες (ο Κοτζαμανίδης), προπονητές (ο Ζάκας), διαιτητές, μαζί με τον μαθητή Ηλία Μπούτση και διοργανωτές.
Ο Αμύντας Αμυνταίου η πρώτη ελληνική ομάδα που είχε ιδρυθεί λίγους μήνες νωρίτερα με μέλη τους μαθητές του σχολείου, κατακτά το πρώτο αυτό τουρνουά όπου μετέχουν ακόμα (με σειρά τελικής κατάταξης) η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) και το Λύκειο Αμυνταίου, καθώς και ο Εθνικός Κοζάνης στα αγόρια και ο Αμύντας με τη ΝΕΛΕ στα κορίτσια.
Το βίντεο του πρώτου αγώνα:
https://www.facebook.com/watch/?v=478530662678077
Οι συμμετέχοντες στους πρώτους αγώνες:
ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Νικόλαος Μουταφίδης, Αναστάσιος Μουταφίδης, Χρήστος Κοτζαμανίδης, Νικόλαος Παπαχρήστου, Θωμάς Τζήγας, Βασίλης Τραϊανός, Δημήτρης Χατσίκας, Πραξιτέλης Καζαντζίδης, Αλέξανδρος Τσουμήτας, Πέτρος Ρακόπουλος, Νικόλαος Γιώσκος, Ευάγγελος Σαρακατσάνης, Ηλίας Μπούτσης, Κώστας Κοκτσίδης, Ιωάννης Δήμου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αναστασιάδης, Παύλος Καζαντζίδης, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Ηλίας Δέτσικας.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Μάττας, Τζούτζιος, Μαυροματίδης, Γάτζιος, Καλαμάτος, Κάβουρας, Παπαϊωάννου, Μάφρας, Τσαλκιτσίδης, Βασιλειάδης, Κωνσταντίδης.
ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Παρασκευή Νικολαϊδου, Κατερίνα Γιαννίδου, Παρασκευή Μπούρτζου, Ανδρομάχη Χατζή, Μαρία Μπάρου, Ρωμανίδου, Ανθούλα Γαργάνη, Ταμίλια, Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου, Ιφιγένεια Παπαδάκη, Πετρούλα Χρηστίδου, Στυλιανή Τσουμήτα, Παρθενόπη Φωτιάδου, Αντωνία Χατζηκωνσταντίνου, Πανάτσου.
Χρέη γραμματείας εκτέλεσε η Μαρία Πετρίδου
Αυτός ο αγώνας δεν στήθηκε πρόχειρα την τελευταία στιγμή και δεν έγινε απλά για να γίνει ή για να μπουν οι συντελεστές σε ένα βιβλίο με ρεκόρ και παλιές ιστορίες.
Φέτος είναι η πρώτη φορά που η πρώτη εθνική κατηγορία στο χάντμπολ δε θα έχει ομάδα από την πρωτεύουσα της Ημαθίας.
Σαφώς, η Βέροια είναι από τις πιο επιτυχημένες πόλεις στο ελληνικό χάντμπολ, αλλά ειδικά ο Φίλιππος είναι η ΠΙΟ επιτυχημένη. Και αν δε σας πείθουν τα λόγια, τότε σίγουρα αυτό θα το πετύχουν τα νούμερα.
Για του λόγου το αληθές:
- Είναι η ομάδα με τα περισσότερα νταμπλ, έχοντας κατακτήσει τρία (1991, 2003, 2016)
- Κατέχει το ρεκόρ κατάκτησης τίτλων σε όλο το άθλημα με 56 (40 στα ηλικιακά πρωταθλήματα)
- Έχει κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια με 24, επτά περισσότερα από τον δεύτερο Δούκα
- Κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος
- Ο Φίλιππος είναι δεύτερος σε κατακτήσεις με εννέα, πίσω μόνο από τον Ιωνικό (10)
- Είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδας (6).
- Ο Φίλιππος ήταν ο πρώτος Ελληνικός σύλλογος που έπαιξε τελικό κυπέλλου Ευρώπης την περίοδο 2002-03 για το Challenge Cup και έχασε τον τίτλο από την Σκιέρν Δανίας.
- Ο Φίλιππος Βέροιας, είναι η ομάδα με τα περισσότερα (98) ευρωπαϊκά παιχνίδια στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ.
Σαν πόλη, η Βέροια είναι η δεύτερη πόλη σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων με 10, καθώς έχει κατακτήσει και ένα ο ΓΕ Βέροιας, ο οποίος δεν υφίσταται πλέον σαν σύλλογος. Στο φετινό πρωτάθλημα, το ρόλο της Βέροιας και την εκπροσώπηση της Ημαθίας έχει αναλάβει ο Ζαφειράκης Νάουσας, που φιλοδοξεί να πετύχει αξιόλογη πορεία.
Με στοιχεία από.