Τα Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας και ο Παλλεσβιακός έπαιξαν στη Β’ Εθνική; Βεβαίως…
Το Sportsfan.gr σας μαθαίνει μπαλίτσα και σας παρουσιάζει ένα σωρό ομάδες οι οποίες για κάποιον που δεν είναι απόλυτα ”μυημένος” στο cult και στο ανορθόδοξο γενικότερα του ποδοσφαίρου, θα αποτελέσουν grande έκπληξη, από την άποψη ότι κάποτε αυτές οι ομάδες συμμετείχαν στη Β’ Εθνική Κατηγορία της Ελλάδας.
Μην περιμένετε να διαβάσετε ομάδες του τύπου Φοίνικα Πολίχνης, ΑΕΠ Βέροιας και τέτοια…μιλάμε αποκλειστικά για σωματεία που ακόμη και οι πιο φανατικοί του ελληνικού ποδοσφαίρου θα έχουν ακούσει απλά αμυδρά ή δεν θα γνωρίζουν καθόλου!
Όσοι είστε πάνω από 60 ετών μπαλαδόφατσες οι οποίες έχουν οργώσει τα γήπεδα, θα έχετε ακούσει κάποιες από αυτές. Είτε Β’ Εθνική το λέμε, είτε Superleague 2, είτε υπήρχαν η Γ’ και η Δ’ Εθνική είτε όχι, είτε σε έναν, είτε σε δύο ή και τρεις ομίλους, η ιστορία της Β’ Εθνικής περικλείει ομάδες οι οποίες προκαλούν έκπληξη το ότι κάποτε συμμετείχαν, ή ακόμη και πρωταγωνίστησαν από το 1959 μέχρι και σήμερα.
ΜΕ 12 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Αργοναύτης Πειραιώς
Αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1924 από Δωδεκανήσιους του Πειραιά και υπάρχει μέχρι και σήμερα. Αγωνίζεται στη Β’ ΕΠΣ Πειραιά. Παίκτες που ”γεννήθηκαν” εκεί ποδοσφαιρικά; Κρατηθείτε! Ανδρέας Μουράτης, ο τεράστιος Γιώργος Δεληκάρης και ο Θανάσης Μπέμπης.
Άρης Πτολεμαϊδας
Από τον Άρη Πτολεμαΐδας αναδείχθηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως μεταξύ άλλων οι Βασίλης Ζεΐμπέκης, Βαγγέλης Πετράκης, Βαγγέλης Κούσης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Βαγγέλης Τσιφτσάκης , Μάκης Βουνοτρυπίδης, Στέλιος Πουλασιχίδης και Γιώργος Τανίδης.
Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει η ομάδα.
ΜΕ 7 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Εντάξει, με 7 συμμετοχές είναι κάποιες πασίγνωστες ομάδες όπως Ολυμπιακός Χαλκίδας, ΜΕΝΤ, Ολυμπιακός Ν. Λιοσίων, Ασπίς Ξάνθης…αλλά το ξέρατε ότι και ο Ίκαρος Αθηνών έχει και αυτός 7 συμμετοχές στη Β’ Εθνική;
Ίκαρος Αθηνών
Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε το 1967 και διαλύθηκε μετά από λίγα χρόνια, το 1978. Κι όμως πρόλαβε να κάνει 7 συμμετοχές στη Β’ Εθνική. Η ονομασία του γυμναστικού συλλόγου ήταν Γ.Σ Ίκαρος Νέας Ιωνίας (η περιοχή της έδρας του).
Μεγάλες δόξες της ομάδας: Νικολάου, Αργυρόπουλος, , Ρούσσος, Παναγιωτίδης, Ουσταμπασίδης, Μέξας, Γούνης, Καραβέλλης, Χαραλαμπίδης, Κούκας, Λύναρης, Φιλιππίδης, Ανθρωπέλλος, Νικολαΐδης, Παριανός.
ΜΕ 6 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
H συμμετοχή αυτή με 6 σεζόν είναι μάλλον δύσκολη για να τη θυμάται κανείς…όλοι γνωρίζουμε τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Α.Σ Ρόδο, αλλά το ”νησί των ιπποτών” έχει και τον Ροδιακό ο οποίος υπάρχει ακόμα!
Ροδιακός
Η ομάδα της Ρόδου αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στη Γ’ Ερασιτεχνική της ΕΠΣ Δωδεκανήσων.
ΜΕ 5 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Πολλές είναι οι ”b-side” ομάδες οι οποίες αγωνίστηκαν για 5 σεζόν στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Ηρακλής Καβάλας, Λαρισαϊκός, Θύελλα Πατρών, Ολυμπιακός Λουτρακίου, ΑΣ Ορχομενού, Ελπίς Δράμας, Πανασπροπυργιακός…αλλά πόσοι γνωρίζουν πως τις ίδιες συμμετοχές έχουν και οι Φίλιπποι Καβάλας και Αβέρωφ Ιωαννίνων;
Φίλιπποι Καβάλας
Ιδρύθηκε το 1906 και διαλύθηκε το 1965. Μαζί με την ΑΕΚ Καβάλας και τον Ηρακλή Καβάλας συγχωνεύτηκαν το 1965 και δημιούργησαν τον γνωστό σε όλους Α.Ο Καβάλας.
Αβέρωφ Ιωαννίνων
Τι φάση; Ιδρύθηκε το 1932 και διαλύθηκε για να συγχωνευτεί με άλλους συλλόγους, για να σχηματίσουν τον γνωστό ΠΑΣ Γιάννινα. 5 συμμετοχές στη Β’ Εθνική και έφτασε και στους 16 του Κυπέλλου Ελλάδος όπου αποκλείστηκε από την ΑΕΚ!
ΜΕ 4 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Αρκετά γνωστές και μη εξαιρετέες με 4 συμμετοχές, ήταν οι: Ηρακλής Σερρών, Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας, Μ. Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, Εύριπος Χαλκίδας, Φοίβος Κρεμαστής, αλλά υπήρχαν και αυτές οι οποίες είναι για τους πιο ”χωμένους΄΄ ακόμη στα πράγματα.
Άρης Πειραιώς
Ναι. Και ο Πειραιάς είχε ομάδα που ονομαζόταν Άρης! Ιδρύθηκε το 1915 και διαλύθηκε το 1965. Αργότερα ακολούθησε η συγχώνευση με την ΑΕ Νίκαιας και δημιούργησαν τον σημερινό Ιωνικό. Τα χρώματα της φανέλας ήταν το κίτρινο και το μπλε. Εκεί αναδείχθηκαν αρκετοί γνωστοί ποδοσφαιριστές της εποχής: Αντώνης Δερμάτης, Μίμης Αποστολόπουλος, Νίκος Λεκατσάς, Τάσος Βασιλείου, Γιώργος Κοπανίδης και Βασίλης Τερκεσίδης.
Παλλαμιακή
Έτος ίδρυσης το 1928 και έτος διάλυσης το 1964, ομάδα της πόλης της Λαμίας. Στις 27 Μαϊου 1964 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου της Λαμίας και των ποδοσφαιρικών παραγόντων του νομού πραγματοποιείται γενική συνέλευση με σκοπό τη συνένωση της Παλλαμιακής και του Λαμιακού (προέκυψε από συγχώνευση του Ολυμπιακού Λαμίας και του Παμφθιωτικού), η οποία δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού κατέληξε στην δημιουργία δύο νέων συλλόγων του Α.Σ. Λαμία και του Α.Σ. Θερμοπουλών. Πάντως, η ζωή του δεύτερου δεν ήταν και πολύ μεγάλη, καθώς δεν κράτησε παραπάνω από μία εβδομάδα και την 1η Ιουνίου του 1964 συγχωνεύτηκε με τον Α.Σ. Λαμία.
Από το 1970 κι έπειτα η ομάδα αγωνίζεται ως Παλλαμιακή ένωση στο τοπικό της Φθιώτιδας, αλλά έχει και κάποιες συμετοχές στη Γ’ και στη Δ’ Εθνική.
Αστέρας Αθηνών
Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος ”Αστήρ” Αθηνών ήταν ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείων της Αθήνας, με έδρα τη συνοικία του Γκύζη. Ιδρύθηκε το 1923 με χρώματα το μπλε και το άσπρο και έμβλημα το αστέρι. Υπήρξε ένα από τα πρώτα αναγνωρισμένα σωματεία της ΕΠΟ. Το 1965 συγχωνεύτηκε με το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Ο Ζωγράφου και δημιουργήθηκε ο Αστέρας Ζωγράφου.
Λευτέρης Μακρής, Νίκος Ροδίτσας, Άγγελος Σταματόπουλος, καθώς και οι μεγάλες φιγούρες του ελληνικού ποδοσφαίρου Κώστας Λινοξυλάκης και Λάκης Πετρόπουλος, αγωνίστηκαν με τη φανέλα!
Νικηφόρος Φλώρινας
Ορφέας Αιγάλεω
Ιδρύθηκε το 1928 και είναι ένας από τους ελάχιστους συλλόγους που υπάρχει μέχρι και σήμερα! Παλαιότερα αγωνιζόταν κι αυτός στο ”Σταύρος Μαυροθαλασσίτης”, την έδρα της γνωστής ομάδας του Αιγάλεω. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αθηνών, κυρίως στη Β’ κατηγορία.
ΜΕ 3 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Τρεις συμμετοχές έχουν ομάδες της γνωστής ”πιάτσας΄΄, όπως Ολυμπιακός Πατρών, Ολυμπιακός Λαμίας, Παγχανιακός, Πατραϊκός Όμιλος Φιλάθλων, Πατραϊκός Αθλητικός Όμιλος, Απόλλων Μυτιλήνης, Α.Ο. Θήβα και Α.Ο. Πετραλώνων. Αλλά γνωρίζετε κάτι γι’ αυτές που ακολουθούν;
Π.Α.Ο Σαφράμπολη
Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Σαφράμπολη ήταν σύλλογος με έδρα τη συνοικία της Νέας Ιωνίας. Ιδρύθηκε από πρόσφυγες προερχόμενους από τη Σαφράμπολη της Μικράς Ασίας. Το 1954 αναγνωρίστηκε επίσημα από την ΕΠΟ και εντάχθηκε στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αθηνών, ωστόσο όμως υπήρχε ως ανεπίσημο σωματείο από το 1945. Η Σαφράμπολη έγραψε την δικιά της ιστορία στο αθηναϊκό ποδόσφαιρο και έγινε γνωστή στο πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν έφτασε ως τη Β’ Εθνική. Το 1967 συγχωνεύτηκε υποχρεωτικά με τον ΠΑΟ Καλογρέζας και από τη συγχώνευση δημιουργήθηκε ο Γ.Σ. Ίκαρος Νέας Ιωνίας.
Γιαλιτάκης , Μαυροφρύδης, Δαμάσκος, Κάντζος, Καράμπελας, Καρεκλίδης, Τερζής, Ιατρίδης, Ασβεστάς, Στογιανόπουλος, Παυλίδης, Αθανασίου, Τελλίδης, Ελευθεριάδης,Τσομπανάκης, Φραγκουλόπουλος και Δουρίδας ήταν παίκτες οι οποίοι ξεχώρισαν και αγωνίστηκαν σε εθνικές κατηγορίες.
Π.Α.Ο Καλογρέζας
Ιδρύθηκε το 1949 και διαλύθηκε από τη δικτατορία το 1967, όπου μαζί με τον Π.Α.Ο Σαφράμπολη, σχημάτισαν τον Γ.Σ. Ίκαρο Νέας Ιωνίας. Να σημειωθεί πως ο Βαγγέλης Πανάκης, αγωνίστηκε στην Καλογρέζα ως τερματοφύλακας.
Δωριέας Ρόδου
Η ”ποδοσφαιρομάνα” Ρόδος είχε και άλλη ομάδα; Και μάλιστα με συμμετοχές στη Β’ Εθνική; Βεβαίως! Το όνομα αυτής είναι Δωριέας Ρόδου ( ή Δωριεύς στην καθαρεύουσα), ιδρύθηκε το 1924 και υπάρχει μέχρι και σήμερα! Είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στα Δωδεκάνησα και αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια στην τοπική ΕΠΣ.
ΜΕ 2 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Όλυμπος Κατερίνης (όχι το βουνό αλλά η ομάδα), Άρης Καστοριάς, Άρης Μυτιλήνης, Άρης Κορίνθου, Άρης Δράμας, Άρης Αγίου Κωνσταντίνου (πολύ Άρης ρε παιδιά σε όλη την Ελλάδα) Αχιλλέας Τρικάλων, Αμφισσαϊκός, και Δήμητρα Τρικάλων, ήταν ομάδες οι οποίες είχαν 2 συμμετοχές. Όμως…έχετε ακουστά τις υπόλοιπες;
Μικρασιατική Χίου
Ιδρύθηκε το 1924 και υπάρχει ως σήμερα. Έχει εμφανιστεί αρκετές φορές και στη Γ’ αλλά και στη Δ’ Εθνική, ενώ τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στο τοπικό.
Ανάπλαση Τυρνάβου
Τη χρονιά του 1965, συγχωνεύτηκε με τον Ηρακλή Τυρνάβου (και πολύ Ηρακλής παντού) και ιδρύθηκε ο γνωστός πλέον Α.Ο. Τυρνάβου.
Τάλως Χανίων
Στη πρώτη μορφή της Γ’ Εθνικής ή Ερασιτεχνικής Β’ Εθνικής όπως την έλεγαν ο Τάλως εγκατέλειψε άδοξα το πρωτάθλημα ολοκληρώνοντας έτσι μία τριετή περιπλάνηση του στις εθνικές κατηγορίες (1 χρονιά στη Β’ και 2 στη Γ’). Λέμε άδοξα διότι με 5 μηδενισμούς δεν ολοκλήρωσε τους αγώνες του στον Α’ υποόμιλο του 2ου ομίλου. Πάντως πρόλαβε να πετύχει 3 νίκες έστω και αν η μία ήταν και αυτή με μηδενισμό (2-0 τον ΠΟΑ σε ένα αγώνα που διακόπηκε εις βάρος του ηρακλειώτικου συλλόγου). Διαλύθηκε από τη δικτατορία.
Λεωνίδας Σπάρτης
Ιδρύθηκε το 1965 και τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στα πρωταθλήματα της τοπικής ΕΠΣ. Οι παλαίμαχοι του Λεωνίδα Σπάρτης προπονούνται και αγωνίζονται σε φιλικούς αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε ένα από αυτά τα φιλικά παιχνίδια αντιμετώπισαν την ομάδα της Μπαρτσελόνα στο στάδιο της Σπάρτης: http://www.news.gr/athlhtika/podosfairo/article/260762/filanthropikos-agonas-mpartselona-leonidas.html
ΜΕ 1 ΣΥΜΜΕΤΟΧH
Εδώ πολλές από τις ομάδες θα σας είναι γνωστές, αλλά αρκετές από αυτές θα σας φανούν άγνωστες ή…σχεδόν άγνωστες! Μελιτέας Θεσσαλονίκης, Ατρόμητος Ιωαννίνων, Αετός Χίου, Άρης (πάλι) Τριπόλεως, Αχιλλέας Μυτιλήνης, Άρης (again) Πρώτης, Παρροδιακός (τι Λονδίνο τι Ρόδος! Το ίδιο είναι στο ποδόσφαιρο), Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης, Ηρακλής Βόλου, Παλλεβαδειακός, Μπιζάνι Ιωαννίνων, Αετός Χίου, Πέλοπας Κιάτου, Αστέρας Αμαλιάδας, Παννεμεατικός και Αστέρας Μαγούλας (ίσως και Ραχούλας) έχουν όλες από μία συμμετοχή. Πάμε να δούμε και τις b-side της b-side!
Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας
Ούτε που την είχαμε ξανακούσει! Ο φίλος μας Σωτήρης Γεωργούντζος θα μας ”ρίξει κατάρες”, αφού ο ιστορικός σύλλογος της Μεσσηνίας, ζει και βασιλεύει! Ιδρύθηκε το 1939 ενώ έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές μεγάλου βεληνεκούς, όπως Κλεάνθης Μαρόπουλος, Αντώνης Μαυρέας, Γιάννης Δημητρακόπουλος, Γιώργος Σγάντζος και Νίκος Κουτσουδάκης. Τα τελευταία χρόνια, ”βολοδέρνει” κάπου μεταξύ Γ’ και Β’ της ΕΠΣ Μεσσηνίας.
Παλλεσβιακός
Ιδρύθηκε το 1923 στο νησί της Λέσβου, έχει κι αυτή μία συμμετοχή στη Β’ Εθνική και πλέον αγωνίζεται στην ΕΠΣ του νησιού.
Δόξα Πειραιά
Υπάρχει από το 1922 και έχει έδρα στην περιοχή της Νίκαιας. Συμπεριλήφθηκε και στο πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ που κυκλοφόρησε στη χώρα μας, το 1959. Έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές – μεγαθήρια: Mιχάλης Βουτσαράς, Γιώργος Δαρίβας, Μίλτος Βρεκούσης, Στέλιος Βογιατζής και Μανώλης Φοράκης.
Τράχωνες Αλίμου
Αν και δεν είναι πολύ γνωστή στο βορειοελλαδίτικο κοινό η ομάδα του Αλίμου από την Αττική, είναι γνωστή στους ”ποδοσφαιρόβιους” αφού αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική αλλά συμμετείχε και στην επαγγελματική Football League τη σεζόν 2014-15, όπου έγινε ΠΑΕ. Βέβαια, πριν επανέλθει, είχε και 2 υποβιβασμούς στην ΕΠΣ Αθηνών.