Δείτε τι είπε για τους πρώην προπονητές της Βέροιας Παύλο Δερμιτζάκη και Κώστα Ανυφαντάκη, ο παλιός τους βοηθός και νυν προπονητής της ιστορικής Δόξας Δράμας, Γιάννης Αποστολίδης.
Στην εκπομπή “Primo Secondo” του “City of Primo 106.1” μίλησε ο τεχνικός της Δόξας Δράμας, Γιάννης Αποστολίδης, ο 34χρονος Ξανθιώτης που διαδέχτηκε τον Κυριάκο Κετσιεμενίδη και διανύει τη δεύτερη θητεία του στους “Μαυραετούς” (το 2019 ήταν στη Σούπερ Λιγκ 2, ως προπονητής στην Κ19 και συνεργάτης άλλων τεχνικών στην πρώτη ομάδα).
Ο Αποστολίδης, που αποσύρθηκε από την ποδοσφαιρική δράση σε μικρή ηλικία (σχεδόν 24) λόγω τραυματισμών (είχε παίξει σε Ξάνθη, Παναιτωλικό, Παναχαϊκή, Αλεξανδρούπολη, Μακεδονικό και Γιαννιτσά), προπονητικά δούλεψε ακόμα στη Βέροια, ως συνεργάτης του Παύλου Δερμιτζάκη και πέρυσι στην Κ19 της Ξάνθης ως κόουτς.
O νεαρός τεχνικός, που οδηγεί τη Δόξα στην πρώτη πεντάδα (ισοβαθμία με τον Πανδραμαϊκό) και αρέσκεται στην ανάδειξη νεαρών, αναφέρθηκε στο κυριακάτικο ματς με τον φορμαρισμένο Ποσειδώνα Μηχανιώνας στη Δράμα, τις στοχεύσεις για τη συνέχεια, τις μεταγραφές του Γενάρη, την παρουσία του κόσμου, το επίπεδο ανταγωνισμού στον όμιλο και αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:
Για το αν αποτελεί “στοίχημα” για τον ίδιο η ανάδειξη νεαρών, από τη στιγμή που δούλεψε σε Κ19 Ξάνθης και Κ19 Δόξας και όντας νεαρός “αφουγκράζεται” πιο εύκολα το… σφυγμό και τη νοοτροπία ενός πιο μικρού παίκτη: “Είναι πολύ σημαντικό αυτό και σημαντικότερο είναι να παίρνουμε ερεθίσματα από πολλές ηλικίες, από όλες. Για να μπορούμε να διαχειριστούμε ολόκληρη την ομάδα, αλλά και μεμονωμένα τους ποδοσφαιριστές. Και η παρουσία μου δίπλα στον Παύλο Δερμιτζάκη, τον Κώστα Ανυφαντάκη, τον Κώστα Βασιλακάκη, επειδή είχαμε να κάνουμε με έμπειρους ποδοσφαιριστές, βοήθησε στο πώς να συμπεριφερθώ και πώς να συμπεριφέρομαι με τους έμπειρους. Όπως επίσης και στα τμήματα υποδομής, πολύ σημαντικό, πολύ μεγάλο σχολείο, να μπορείς να διακρίνεις τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες. Γιατί και η ζωή τρέχει και οι ρυθμοί αλλάζουν με τα χρόνια. Δεν είναι το ίδιο τα παιδιά πριν 10 χρόνια με τα παιδιά του σήμερα. Έχουν αλλάξει, οπότε πρέπει να είμαστε κοντά τους, να βλέπουμε πώς λειτουργούν και πώς σκέφτονται, για να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε κατάλληλα. Και να παίρνουμε το 100%, ή το μέγιστο που μπορούμε από αυτούς”.
Για το γεγονός είναι… τιμονιέρης σε ένα μεγάλο “καράβι”, όπως η Δόξα, δεδομένα ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με αυξημένες απαιτήσεις, μόλις σε ηλικία 34 ετών, κάτι διαδεδομένο στο εξωτερικό, αλλά ίσως αποτελεί το νεαρότερο τεχνικό στις ελληνικές εθνικές κατηγορίες: “Ναι, χαίρομαι για αυτό. Η αλήθεια είναι οτι από την ώρα που μπήκα στην προπονητική σκοπιά και πλευρά, δουλεύω τέταρτο χρόνο συνεχόμενα. Με ένα πολύ μικρό διάλειμμα φέτος, τους πρώτους μήνες δηλαδή, γιατί δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα και στην Ξάνθη όπως θέλαμε και περιμέναμε. Συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, οπότε πρέπει να προσαρμοζόμαστε γρήγορα. Εκμεταλλεύτηκα το κενό, ώστε να μελετήσω, να διαβάσω και να ηρεμήσω. Και με το που παρουσιάστηκε το μεγάλο καράβι της Δόξας ήταν πρόκληση για μένα. Και από τη στιγμή που υπήρξε ταύτιση απόψεων και φιλοσοφίας, μπήκα στο… χορό που λέμε”.
Για την αντεπίθεση των τελευταίων αγωνιστικών για τους “Μαυραετούς”, με μόνο μια ήττα επί των ημερών του από τον Καμπανιακό και τη σταθερή παρουσία πλέον στην πρώτη 5άδα- 6άδα: “Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κρατάμε. Βλέπουμε εβδομάδα με την εβδομάδα, παρά τα πολλά παιχνίδια που υπάρχουν, δηλαδή δε μπορώ να δουλέψω όπως θα ήθελα, αν υπήρχε παιχνίδι Κυριακή με Κυριακή και ξανά Κυριακή. Το πρόγραμμα είναι κυλιόμενο, οπότε αυτό μας δυσκολεύει λίγο. Οπότε κοιτάμε να δούμε με άλλες λύσεις, με αναλύσεις, βίντεο πολλά, ομιλίες, προπονήσεις χαμηλής έντασης, να μπορέσουμε να βελτιωθούμε τακτικά. Αλλά αυτό που βλέπω κυρίως τις τελευταίες δυο αγωνιστικές στην ομάδα, που έχουν κλείσει και οι μεταγραφές, είναι μια σταθερότητα και μια πίστη στο πλάνο. Είτε επιθετικά, είτε αμυντικά, βάσει πάντα των δεδομένων του ρόστερ, το τι μπορούμε να καταφέρουμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, να μην απειλούμαστε εύκολα, να μη δεχόμαστε γκολ εύκολα και να μπορούμε να πετυχαίνουμε γκολ, για να παίρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Δεν είναι εύκολο, βλέπω οτι είναι δύσκολος και δυνατός όμιλος. Είναι όλα τα παιχνίδια αμφίρροπα. Δε μπορείς να πεις οτι ένα ματς θα το καθαρίσουμε από νωρίς. Το δείχνουν κάθε αγωνιστική όλα τα αποτελέσματα των ομάδων. Αυτό όμως μας βοηθά να εξελιχθούμε και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Και εμείς ως προπονητικό επιτελείο και οι παίκτες, ακόμα και η διοίκηση, που είναι κοντά μας και κάνουν μεγάλη προσπάθεια και οι ίδιοι. Είναι σημαντικό που υπάρχει ένας ανταγωνιστικός όμιλος”.
Για το ματς της Κυριακής, στη Δράμα με τον φορμαρισμένο και τρίτο Ποσειδώνα Μηχανιώνας (έχει 6 πόντους παραπάνω από τη Δόξα, η οποία είχε κάνει διπλό στην πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη): “Είναι μια ομάδα καλοδουλεμένη, με νεαρούς ποδοσφαιριστές, που είναι τακτικά σωστοί και επιθετικά και αμυντικά. Υπάρχει ρυθμός, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και θεωρώ οτι είναι μια ομάδα με το ίδιο σκεπτικό με εμάς. Και εμείς έχουμε αρκετούς νεαρούς και εμείς προσπαθούμε να δουλεύουμε περισσότερο, ώστε οποιαδήποτε θέματα απειρίας να καλύπτονται μέσα από την τακτική προσέγγιση. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Εμείς έχουμε δείξει τη διάρκειά μας. Ήμασταν και λίγο θεωρώ, όχι άτυχοι, αλλά δε πήραμε ένα-δυο αποτελέσματα που θέλαμε για να είμαστε πιο κοντά στην τετράδα. Είναι στην έδρα μας το παιχνίδι, έχουμε το γήπεδό μας, το γνωρίζουμε, είναι πολύ καλός ο χλοοτάπητας. Οπότε ευελπιστώ να γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι και να κερδίσουμε στο τέλος, έστω και με ένα γκολ διαφορά”.
Για τον ομαδικό στόχο στη συνέχεια: “Ο στόχος για μένα, αλλά και αυτό που θέσαμε ως οργανισμός, είναι πρώτα να σωθούμε γρήγορα. Να μην υπάρξει αυτό το περσινό, της τελευταίας αγωνιστικής, του τελευταίου λεπτού. Είναι πολύ στρεσογόνο. Να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εύκολα την παραμονή και από εκεί και πέρα να απελευθερωθούμε. Να πάρουν περισσότερο χρόνο παιδιά που θα στηριχτούμε σε αυτά από την επόμενη χρονιά, αν όλα πάνε καλά και είμαστε μαζί στη Δόξα, συμπορευτούμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι. Να σωθούμε γρήγορα, να παίξουμε ακόμα πιο ελεύθερα. Να δείξουμε ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο που θα το χαιρόμαστε όλοι, πρώτα εμείς που απαρτίζουμε αυτή την ομάδα και μετέπειτα ο φίλαθλος κόσμος, για να αφήσουμε και υποσχέσεις για την καινούρια χρονιά. Αυτός είναι ο σκοπός και να τερματίσουμε φυσικά-γιατί όχι-μέσα στην πεντάδα, θα είμαι πολύ ευχαριστημένος”.
Για την προπονητική φιλοσοφία του και τις προτεραιότητές του: “Σίγουρα στην ομάδα που θα είμαι, σε οποιαδήποτε, θέλω να κυριαρχούμε. Να έχουν οι ποδοσφαιριστές μου αυτοπεποίθηση, ώστε να πατούν τη μπάλα κάτω, να μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, πάντα σκεπτόμενοι. Όχι απλά να φεύγει η μπάλα από τα πόδια μας. Να μπορούμε να αποδίδουμε, να ξέρουμε τι κάνουμε μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το περάσω στους ποδοσφαιριστές και βλέπω οτι το περνάω. Οι παίκτες σιγά σιγά βγάζουν τα χαρίσματά τους και τις ικανότητές τους. Αυτό είναι για αρχή η φιλοσοφία μου η αγωνιστική. Όσο τη δική μου, ως προπονητής, είμαι πειθαρχημένος. Θέλω να το βλέπω επαγγελματικά, στοχεύω ψηλά, στοχεύω και στο εξωτερικό, αλλά όλα βήμα βήμα, με ηρεμία, υπομονή και διαχείριση”.
Για τις μεταγραφές του Γενάρη, όταν ήρθαν στους “Μαυραετούς” οι έμπειροι και παλιοί γνώριμοι Σαμπανίδης, Αγιώτης και οι νεαροί Ιωσηφίδης, Ανθουλάκης και Πάππος: “Πήραμε ποδοσφαιριστές που είναι έμπειροι, ίσως πιο έμπειροι από τα παιδιά που αποχωρήσανε. Το θέμα είναι οτι δεν είχαν αγωνιστικό ρυθμό εκεί που βρισκόταν. Αυτό είναι το μόνο θέμα, που πρέπει να προσέξουμε πολύ στη διαχείρισή τους, ώστε να μπορούν να αποδίδουν σε κάθε παιχνίδι. Γιατί βλέπουμε οτι υπάρχουν πολλά παιχνίδια, με εμβόλιμες αγωνιστικές, που αυτό δυσκολεύει, σε ποδοσφαιριστές που δεν έχουν αγωνιστικό ρυθμό. Οπότε θέλει προσοχή, για να μη χάσουμε με τραυματισμό κάποιο παιδί. Και μέχρι στιγμής τα πάμε πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι”.
Για το ατού της Δόξας και το μυστικό στην ανάκαμψη των τελευταίων αγωνιστικών: “Το μυστικό είναι οτι υπάρχει ενότητα σε όλο τον οργανισμό. Κάτι ακόμα είναι οτι υπολογίζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές και αυτό το βλέπουμε στα παιχνίδια, στις αγωνιστικές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όλοι έχουν το ρόλο τους και όλοι πιστεύουν ανά πάσα στιγμή οτι θα παίξουν. Πάμε μετά στη μαχητικότητα, στην αγωνιστικότητα. Διακρίνω στους ποδοσφαιριστές και αυτό είναι που θέλω, πριν το τακτικό κομμάτι να υπάρχει διάθεση, όρεξη, θέληση και μαχητικότητα. Και από εκεί και πέρα αντιλαμβάνονται πλέον το τακτικό πλάνο και σε άμυνα και επίθεση. Αυτά είναι τα βήματα που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το ίδιο αισιόδοξα και στο εξής. Υπάρχει δεκτικότητα και χαίρομαι πολύ για αυτό”.
Για το δύσκολο και ανταγωνιστικό όμιλο, με ιστορικές ομάδες, αλλά και το αν σχημάτισε ξεκάθαρη εικόνα για φαβορί μετά τον πρώτο γύρο: “Σίγουρα ο Καμπανιακός είναι έμπειρη ομάδα, έχει πολλούς ποδοσφαιριστές από πέρυσι, από τον Αγροτικό Αστέρα, ενισχύθηκε και τον Ιανουάριο. Οπότε αυτός φαίνεται ένα… κλικ πιο μπροστά, αλλά δε λέει κάτι αυτό, γιατί ακολουθούν κατά πόδας Καβάλα και Παραλίμνιο, που θεωρώ οτι είναι λίγο πιο κοντά στο να τον απειλήσουν και ίσως να κόψουν το νήμα του τερματισμού πρώτοι. Από εκεί και πέρα, Ποσειδώνας, Πανδραμαϊκός, Δόξα, Πανθρακικός είμαστε πάνω-κάτω ένα γκρουπ ομάδων εξίσου δυνατό, που όποιος εκμεταλλευτεί καλύτερα το δεύτερο γύρο θα τερματίσει και πιο ψηλά και μέσα στην τριάδα. Από εκεί και πέρα είναι οι άλλες ομάδες, και εμείς βέβαια είμαστε κοντά, που θα παλέψουμε για τη σωτηρία. Η Δόξα βέβαια κοιτά μόνο ψηλά. Αν κοιτάς κάτω, θα πέσεις. Όταν περπατάμε, λέμε μη κοιτάς κάτω, κοίτα ευθεία ή ψηλά. Αυτό κοιτάμε να κάνουμε και εμείς”.
Για το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο της Δόξας: “Τον νιώθουμε στο… πετσί μας τον κόσμο της Δόξας, όπου και να βρεθούμε, όπου και να σταθούμε. Είτε ιντερνετικά, είτε από κοντά. Κυκλοφορούμε στην πόλη, είτε απέξω από την πόλη, υπάρχει ο κόσμος και αυτή η ζωντάνια του. Νομίζω οτι θέλει ένα… κλικ ο κόσμος ακόμα, να δείξουμε οτι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα και θα το κάνουμε. Πιστεύω οτι βλέπει σιγά σιγά την προσπάθεια που γίνεται. Θέλει υπομονή, θέλει στήριξη, γιατί και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι. Θέλουν τη στήριξη του κόσμου, το χειροκρότημα, το μπράβο. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς, γιατί κάποιοι είναι και νέοι ποδοσφαιριστές, οπότε αυτοί θέλουν δυο φορές το χειροκρότημα. Και νομίζω οτι είμαστε σε πολύ καλό κόσμο για να συμπορευτούμε και να συμπορευόμαστε με τον κόσμο μας παρέα”.