Η διοίκηση της ΠΑΕ Άρης αξίωσε από την πολιτεία να χρηματοδοτήσει το καινούργιο γήπεδο κατά τα πρότυπα του γηπέδου του Παναθηναϊκού
Νέα δεδομένα φαίνεται να προκύπτουν στην υπόθεση της κατασκευής νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Άρη στην περιοχή της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στον ανατολικό τομέα της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για το θέμα του νέου γηπέδου, η διοίκηση της ΠΑΕ Άρης αξίωσε από την πολιτεία να χρηματοδοτήσει το καινούργιο γήπεδο κατά τα πρότυπα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, το οποίο εντάχθηκε στα έργα του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έκανε, δηλαδή, μια στροφή 180 μοιρών από το πλάνο που η ίδια η ΠΑΕ είχε παρουσιάσει για γήπεδο, εμπορικό κέντρο και άλλες υποδομές στην περιοχή του Φοίνικα, το οποίο θα χρηματοδοτήσουν ιδιώτες επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη οργανωτικά στους κόλπους της ΠΑΕ.
Από ό,τι φαίνεται ο Άρης δείχνει σημάδια υπαναχώρησης, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η κατασκευή νέου σύγχρονου γηπέδου παραπέμπεται στις καλένδες και το ηρωικό “Κλεάνθης Βικελίδης” θα συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του. Διότι τα πράγματα είναι απλά. Όποιοι ξύπνησαν τώρα, ξύπνησαν αργά, διότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σχεδόν διατεθεί, ενώ υπάρχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίησή τους (σσ: αυτό ισχύει και για το γήπεδο του ΠΑΟΚ).
Επίσης οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Διότι μπορεί να βασίζονται σε ανταλλαγή ακινήτων, αλλά για τα δεδομένα της Αθήνας το γήπεδο “Απόστολος Νικολαΐδης” του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας βρίσκεται στην περίμετρο του κέντρου της πόλης, ενώ το “Κλεάνθης Βικελίδης” σε μια περιοχή εκτός κέντρου. Η διαφορά -τόσο σε συμβολισμό, όσο και σε οικονομική αξία- είναι τεράστια. Και το σημαντικότερο, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, στην περίπτωση του Παναθηναϊκού μιλάμε για δύο οικόπεδα που αμφότερα βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων, ενώ στο σχέδιο ανταλλαγής οικοπέδων που προωθείται για τον Άρη, το νέο γήπεδο βρίσκεται στην Πυλαία, εκτός των ορίων του ωφελούμενου δήμου Θεσσαλονίκης που θα πάρει την έκταση του σημερινού γηπέδου στη Χαριλάου. Και, επιπλέον, η έκταση του νέου γηπέδου ανήκει σε κρατικό φορέα (ΟΑΕΔ) ο οποίος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας την κατασκευή γηπέδου για λογαριασμό ιδιώτη.
Αν -υπογραμμίζουμε αν- έτσι έχουν τα πράγματα, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη κλασικής ιστορίας στη Θεσσαλονίκη όπου η θεωρία από την πράξη απέχει… έτη φωτός.