Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ήταν ο μεγάλος καλεσμένος της χθεσινής (11/12) εκπομπής “Στο… Μαντρί”, με αφορμή τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, φιλοξενήθηκε από τον Μανώλη Πεχλιβανίδη και τον Παναγιώτη Παντσερίδη και τοποθετήθηκε εκτενώς επί του θέματος, εκφράζοντας την πλευρά της κυβέρνησης στο πιο φλέγον ζήτημα του ελληνικού αθλητισμού διαχρονικά.
Μεταξύ άλλων είπε:
Το σχόλιό του για το περιστατικό με τον αστυνομικό στις εγκαταστάσεις του Ρέντη: “Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι ένας νέος άνθρωπος συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του, ύστερα από μια δολοφονική ενέργεια που προκλήθηκε από τους οπαδούς κάποιας ομάδας. Να πω ότι συμπαρίσταμαι απολύτως και στον ίδιο και στην οικογένειά του και μακάρι ο άνθρωπος να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή του. Να πω, επίσης, ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία, που με άμεσες και επαγγελματικές ενέργειες κατάφερε να συλλάβει τον καθ’ ομολογίαν του φυσικό αυτουργό.
Σίγουρα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί, όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα. Θα πρέπει κι αυτούς να τους βρει, να τους ταυτοποιήσει η αστυνομία και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο περιστατικό οπαδικής βίας. Έχουμε ζήσει στο παρελθόν κι άλλα περιστατικά. Και με τον συντοπίτη μας Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη. Γενικώς είναι φαινόμενα που δικαιολογημένα προκαλούν την οργή της ελληνικής κοινωνίας και δεν είναι εικόνες που παραπέμπουν στον αθλητισμό.
Η κυβέρνηση και κατά το παρελθόν και τώρα έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και ανακοίνωσε μια σειρά δυναμικών παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να δούμε πώς θα μπορέσουν αυτές οι παρεμβάσεις να δώσουν μια λύση επιτέλους στο πρόβλημα της οπαδικής βίας. Θα αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις, θα περάσει το χρονικό διάστημα μέχρι 12 Φεβρουαρίου που προβλέπεται η διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους και να δούμε πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι παρεμβάσεις που γίνονται, που δεν είναι μόνο η απαγόρευση φιλάθλων που θέλουν να παρακολουθήσουν αγώνες της Super League 1, είναι και η ένταση της αστυνομικής παρουσίας στα αθλητικά γεγονότα, είναι και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με προσαγωγές και συλλήψεις τέτοιων εγκληματικών στοιχείων, ήταν οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους και η σφράγιση συνδέσμων κατά το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισία, έτσι όπως υπήρχε… οι αναστολές έχουν μειωθεί, έχει γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο έκτισης των ποινών, έτσι ώστε να αποτρέψει από τα εγκληματικά στοιχεία το να διαπράττουν παράνομες πράξεις στα γήπεδα και υπάρχει και ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι σε διαβούλευση που θα δημιουργήσει ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο για όλα αυτά τα αδικήματα”.
Για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας: “Δεν βλέπουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Επίσης, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τρίτον, βλέπετε ότι πήραμε μια σειρά από μέτρα που είναι καινούρια. Η διεξαγωγή αγώνων της Super League χωρίς φιλάθλους είναι κάτι καινούριο. Βλέπετε ότι σε όλα τα μέτρα υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, δικαιολογημένες πολλές φορές, από υγιείς φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα αθλήματα ή έχουν προμηθευτεί εισιτήρια διαρκείας και έχουν υποστεί ζημιά.
Όμως, δεν είναι ευχάριστο για κάνεναν υγιή φίλαθλο να πηγαίνει στο γήπεδο και να κινδυνεύει, να μην μπορεί να πάρει τα παιδιά του, να κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα. Μέχρι να καθαρίσουμε το τοπίο από αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις, γιατί αυτό πιστεύω ότι είναι. Δεν είναι άνθρωποι, οι οποίοι είναι φίλαθλοι. Αυτοί πηγαίνουν για να κάνουν επεισόδια… είτε εναντίον της αντίπαλης ομάδας είτε εναντίον της αστυνομίας. Θα πρέπει η πολιτεία να φτιάξει ένα τέτοιο περιβάλλον που να μπορεί ο κάθε οπαδός να παρακολουθήσει τον αγώνα με ασφάλεια. Θα δούμε πώς θα αποδώσει το μέτρο.
Το 2021 πάρθηκαν κάποια μέτρα, προσπαθήσαμε να τα εφαρμόσουμε όσο γίνεται πιο αυστηρία. Από το 2021 και μετά η κυβέρνηση ενέτεινε την παρουσία της ελληνικής αστυνομίας στα ελληνικά γήπεδα, υπήρξαν συλλήψεις τέτοιων ταραχοποιών στοιχείων, οι έλεγχοι στα γήπεδα και στους συνδέσμος εντάθηκαν, υπήρξαν σύνδεσμοι που κλείσανε, υπήρξαν άρθρα που αυστηροποιούσαν το νομικό πλαίσιο για τέτοια αδικήματα και αυτό το καινούριο πλαίσιο που κάνουμε θα δούμε αν και κατά πόσο θα αποδόσει. Εγώ πιστεύω ότι θα αποδώσει. Και ποιο είναι το καινούριο; Θα δούμε πώς θα αποδώσει η διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους, πάμε σε κάμερες υψηλής ευκρίνειας που δεν υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα της Super League.
Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες και μπορεί να εξαγγέλθηκαν μερικά πράγματα, αλλά να μην εφαρμόστηκαν ποτέ. Ερχόμαστε, λοιπόν, και λέμε ότι εμείς σήμερα θα προσπαθήσουμε με ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε και ό,τι μπορεί να προτείνει μια ομάδα, η οποία πλήττεται από αυτή την ιστορία, να εφαρμόσουμε επιτέλους αυτά που έχουμε εξαγγείλει. Οι κάμερες που έπρεπε να υπάρχουν, θα ξέρει ο καθένας που θέλει οποιαδήποτε στιγμή να ελέγξει κάποιον που έχει διαπράξει ένα αδίκημα, που κάθεται ακριβώς στο γήπεδο. Θα υπάρχει ταυτοπροσωπεία, θα ελέγχεται δηλαδή ότι αυτός που μπήκε με το εισιτήριο, να είναι πράγματι αυτός. Επίσης, θα υπάρχουν διοικητικά μέτρα, γιατί αυτό είναι που πονάει τις ομάδες. Αυτόματα διοικητικά μέτρα σε περίπτωση επεισοδίων σε βάρος των ομάδων. Γιατί όταν η ομάδα ξέρει ότι θα έχει επιπλέον ποινές, τότε προφανώς θα κοιτάξει κι αυτή να ελέγξει τους φιλάθλους που είναι οργανωμένοι. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, υπάρχουν άνθρωποι στις ομάδες, οι οποίοι το συντηρούν”.
Για τους συλληφθέντες των επεισοδίων, οι οποίοι είναι σεσημασμένοι: “Σεσημασμένοι μπορεί να είναι. Αν έχουν εκτίσει, όμως, ποινές για αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει, εκεί πέρα είναι πάλι ελεύθεροι. Νομίζω αυτό που θα πρέπει να γίνει στους σεσημασμένους, είναι αυτό που εφαρμόζουν τα ποινικά δικαστήρια. Δηλαδή, παράλληλα με την όποια ποινή φυλάκισης, βάζουν και κάποιες ποινές ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν θα μπορούν να τους παρακολουθούν και θα πρέπει να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα. Νομίζω αυτός είναι ένας τρόπος για να απομονώσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τους αθλητικούς χώρους”.
Για τα επιπλέον μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν: “Στον νέο ποινικό κώδικα που είναι σε διαβούλευση, όλα αυτά τα θέματα είναι υπό εξέταση και θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών, η οποία δεν θα έχει να κάνει μόνο με τη φυλάκιση που θα επιβάλλεται, δε θα έχει να κάνει μόνο με τα χρηματικά πρόστιμα. Ενδεχομένως και η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλλουν στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημιά οι περιουσίες τους. Είναι ένα πακέτο όλων αυτών των μέτρων και διοικητικά μέτρα, όπως η απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους ή ο δια βίου αποκλεισμός από τα γήπεδα για τους ανθρώπους αυτούς που κατ’ εξακολούθηση διαπράττουν τέτοια αδικήματα”.
Γιατί εφαρμόστηκαν τα μέτρα μόνο στο ποδόσφαιρο: “Παρακολουθώ από το πρωί τα μέσα και βλέπω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών φιλάθλων, για τον λόγο που εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα και γιατί να απαγορευτεί η είσοδος σε υγιείς οπαδούς. Ενώ περιορίστηκε η συγκεκριμένη απόφαση μόνο στους αγώνες της Super League, υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα. Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε αποκλείστει από όλα τα αθλήματα τους φιλάθλους αυτούς. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για την κυβέρνηση. Κυρίως, επειδή αποδεικνύεται ότι αυτοί οι οπαδοί προέρχονται περισσότερο από τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, γι’ αυτό κρίθηκε ότι σε πρώτη φάση πρέπει να περιοριστούμε στους αγώνες της Super League. Για να προστατέψουμε την επιθυμία πολλών φιλάθλων να πάνε να παρακολουθήσουν τα αθλήματά τους.
Ο καθένας μπορεί να λέει ‘γιατί να μη συμβεί και κάπου αλλού’. Αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Εμείς είπαμε να μην πάμε σε όριζόντια απαγόρευση εισόδου σε όλους τους φιλάθλους σε όλα τα αθλήματα, αλλά να το περιορίσουμε εκεί. Όπως είπα και στην αρχή, δυναμικά είναι τα μέτρα και από εκεί και πέρα αν πρέπει αυτό το πράγμα να επεκταθεί σε άλλα αθλήματα ή αν δεν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει μετά τις 12 Φεβρουαρίου, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουμε και σε συνδυασμό με τα άλλα ζητήματα. Όλα αυτά, θα δούμε πώς συμπληρωματικά θα λειτουργήσουν και θα τα αξιολογήσουμε ξανά. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει στο τέλος είναι, όσο είναι δυνατόν, να μην υπάρξει τέτοιο περιστατικό ωμής οπαδικής βίας για να μπορούμε όλοι να χαιρόμαστε τον αθλητισμό. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που αγαπάει τον αθλητισμό γενικά, έχω διαρκείας εισιτήρια σε πολλές ομάδες, πολλών αθλημάτων, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι μια απόφαση που κι εμένα με ζορίζει. Όμως, με στόχο να μην υπάρξουν τέτοια γεγονότα, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να δούμε πώς θα λειτουργήσουν και στη συνέχεια αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό, νομίζω ότι θα είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση”.
Για το αν και κατά πόσο τηρούνται οι νόμοι: “Οι νόμοι που υπάρχουν, τηρούνται και από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Εφαρμόζονται οι νόμοι απολύτως, οδηγείται οποισδήποτε παραβάτης στη δικαιοσύνη να λογοδοτήσει και το κάνει. Τώρα αν τα μέτρα αυτά είναι ήπια ή αυστηρά και αν είναι ικανά να αποτρέψουν έναν οπαδό από το να συνεχίσει μια εγκληματική δραστηριότητα, αυτό μένει να το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα και αν χρειάζεται, που εγώ νομίζω ότι χρειάζεται, να αυστηροποιήσουμε τις ποινές που προβλέπονται για αυτά τα αδικήματα. Και αυτό θα το κάνουμε. Νομίζω θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τέτοιους σκοπούς. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα της βίας είναι μεγάλο, δεν είναι μόνο η οπαδική, είναι και κοινωνική. Αυτό νομίζω ότι ξεκινάει από την οικογένεια…”.
Δείτε αναλυτικά όσα είπε: