Πρέπει άμεσα η ”Βασίλισσα του Βορρά” να βελτιώσει τα ψυχικά της ομαδικά στοιχεία, τις αμυντικές μεταβάσεις και να ”παλέψει” τους διαιτητές οι οποίοι συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν.
Δυστυχώς στο πρώτο ημίχρονο δεν μπόρεσα να παραβρεθώ. Από ”μπαλαδόφατσες” της κερκίδας, έμαθα πως η Βέροια μπήκε στο ματς χωρίς ιδιαίτερα ψυχικά στοιχεία έδρας, δεν κατάφερε να ”παγώσει” για κάποια λεπτά τη ροή του αγώνα, αλλά δεν είχε κινδυνεύσει κιόλας σημαντικά, μέχρι που ήρθε η φάση του κερδισμένου πέναλτι για τους φιλοξενούμενους.
Μια φάση την οποία ευτυχώς τράβηξε φίλος με κινητό και αν και δεν είναι τέτοιας ποιότητας για να μπορέσω εδώ να αναλύσω τη φάση με τα shots , φαίνεται πως ούτε πρόθεση υπάρχει από τον Στίκα να ανατρέψει τον αντίπαλο, αλλά ούτε και υπάρχει κάτι διαφορετικό εκτός από μια απλή επαφή των κάτω άκρων, χωρίς να προτάσσει ο αμυντικός της Βέροιας το πόδι του. Πάνω στην ορμή και των δύο ποδοσφαιριστών, απλούστατα ακούμπησαν τα πόδια τους μέσα στην περιοχή λόγω του επίκτητου βηματισμού. Βλέπουμε λοιπόν πως για άλλη μια φορά η διαιτησία (όπως αποδείξαμε και σε προηγούμενα ματς), έχει τα πέναλτι εις βάρος της Βέροιας ”ψωμοτύρι”. Αλλά και κάποιες ”καίριες φάσεις” οι οποίες αλλάξανε τη ροή του αγώνα, όπως το πάτημα του ποδιού του Μπλέτσα μέσα στον Ηρακλή, από το οποίο προήλθε το γκολ του ”Γηραιού”. Πράγματα χοντρά και όχι αμφισβητούμενα. Με τους διαιτητές να έχουν καθαρό οπτικό πεδίο και σε κοντινή απόσταση, ή να βρίσκονται ”αλλού γι’ αλλού” και να μην έχουν καμία οπτική επαφή.
Στο δεύτερο ημίχρονο ήμουν παρών και έτσι μπορούμε να εκφέρουμε μία άποψη για τα πράγματα. Καταρχάς να αναλύσουμε τις φάσεις των γκολ. Το δεύτερο γκολ, προέρχεται από καθαρή έλλειψη συγκέντρωσης. Ο αρχηγός Στέλιος Μαραγκός, ενώ έχει δεχθεί το βολέ από τον αντίπαλο τερματοφύλακα και έχει μπροστά του, πίσω του, δεξιά του και αριστερά του χώρο και χρόνο να υποδεχθεί και να ελέγξει τη μπάλα, τη διώχνει απευθείας με το κεφάλι προς τον άξονα, έτσι ώστε αυτή έγινε διεκδικίσιμη. Έτσι η μπάλα κατέληξε στον αντίπαλο επιθετικό, η άμυνα έμεινε πολύ ψηλά στο transition (που συνεχίζει να είναι η ”αχίλλειος πτέρνα” της ομάδας), ο Στίκας δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει κι έτσι ο επιτιθέμενος μπήκε στην περιοχή της Βέροιας, με αποτέλεσμα να ανατραπεί καθαρά από τον αρχηγό, καθώς δεν υπήρχε ”ντουμπλάρισμα” από χαφ ή πλάγιους.
Το λέω και θα το ξαναπώ για πολλοστή φορά. Τα χαφ της αγαπημένης μας ”Βασίλισσας” δεν μαρκάρουν και κυρίως δεν έχουν τη ”σπιρτάδα” να αναχαιτίσουν τις ”πρώτες μπάλες”. Αλλά και στις ”δεύτερες” μεταβιβάσεις του αντίπαλου δεν λειτουργούν προσεκτικά ή ”πονηρά”. Κάνε φάουλ ρε αδερφέ στην τελική, αφού η άμυνα έχει ανοίξει σαν βεντάλια. Κανείς από τους μέσους δεν είναι 6άρι με τον ρόλο του κόφτη για να υπάρχει κέντρο αναχαίτισης είτε ψηλά, είτε στα 2/3. Αν περάσει η μπάλα από τον άξονα, μετά δεν υπάρχει ”σωτηρία”, με αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλη πίεση οι κεντρικοί αμυντικοί σε καταστάσεις μετάβασης. Όλοι τους (εκτός από τον Μασούρα και τον Μπλέτσα ο οποίος δεν είναι 6άρι, έχει δύναμη αλλά υστερεί σε ταχύτητες αντίδρασης κατά την αρνητική μετάβαση) είναι 8άρια ή 8αρο10άρια ή 6άρια οργανωτές από χαμηλά. Κόφτης δεν είναι κανείς.
Όσο για το 3ο γκολ που δέχεται η ομάδα, η αντίδραση των περισσοτέρων της κερκίδας, ήταν αυτή που περίμενα. Της κερκίδας δηλαδή. Οι οποίοι απευθείας ”κατηγόρησαν” τον τερματοφύλακα Παπαδόπουλο. Αν μπορείτε να δείτε από κάπου τη φάση, θα διαπιστώσετε πως η μόνη επιλογή του τερματοφύλακα της Βέροιας μήπως και το σώσει, ήταν αυτή. Να κάνει όσο μπορεί πιο γρήγορα την έξοδο, αφού από τους συμπαίκτες του δεν υπήρχε περίπτωση εκεί που βρίσκονταν, να μπορέσει να επιστρέψει κάποιος έγκαιρα.
Το ότι δεν πρόλαβε να διώξει τη μπάλα καθώς ο επιτιθέμενος την ”τσίμπησε” προτάσσοντας αυτός πρώτος το πόδι του, είναι άλλο θέμα. Αλλά έπραξε το σωστό για να είμαστε δίκαιοι. Το γκολ της Βέροιας που προήλθε από πέναλτι ήταν μια ξεκάθαρη παράβαση. Τελειώνοντας, θα τονίσω δύο πράγματα.
Το 1ο είναι πως ο Παύλος Δερμιτζάκης στο 2ο μέρος που είδα έπαιξε έξυπνα, χωρίς να θέλει να κάνει τον ”καμπόσο” αυτός και η ομάδα του με τίποτα έλεγχο του παιχνιδιού και build up κτλ. από τη στιγμή που προηγούνταν στο σκορ με 2 γκολ. Ήξερε πως αν το έκανε αυτό, θα κινδύνευε σε φάσεις από τη στιγμή που η Βέροια θα ανέβαινε για να χτυπήσει σε transitions με Φασίδη ή Ορφανίδη, τους οποίους και έκλεισε. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά κάποιους παίκτες της Βέροιας, έτσι ώστε αν δημιουργηθεί κάποιος χώρος να είναι από παίκτη ο οποίος δεν μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα, όπως ο Περδίκης ο οποίος πέρασε σε θέση αριστερού πλάγιου μπακ και όσο και φιλότιμος να ήταν, δεν έχει τέτοια στοιχεία.
Το είπα από την αρχή της χρονιάς πως η ομάδα έχει ένα και μοναδικό αριστερό πλάγιο αμυντικό, τον Παπαχρήστο, ο οποίος δυστυχώς είναι τραυματίας. Μόνο ο Μπουκουβάλας μπορεί να ανταπεξέλθει αριστερά, αλλά κι αυτός ανάλογα με τη συνθήκη, καθώς δεν είναι για αριστερό ”ασβέστη” με αριστερό πόδι, αλλά κυρίως με το ανάποδο χωρίς μεγάλο εύρος.
Η ομάδα του Γιάννη Ματζιαρίδη προσπάθησε, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε και πολλά, από τη στιγμή που οι χώροι είχαν κλείσει. Έπειτα, υπήρξε ένα ”άναρχο” πλάνο κι ένα συνδυαστικό ποδόσφαιρο μεν, αλλά χωρίς ουσία. Η ομάδα δεν είχε εύρος στην ανάπτυξή της καθώς σχεδόν όλοι συγκεντρώνονταν στον άξονα, άλλαζαν τη μπάλα, αλλά όταν έφταναν κοντά στην αντίπαλη περιοχή, αυτή χανότανε. Αυτό που συνεχίζει η ομάδα να ΜΗΝ κάνει, είναι να σουτάρει έξω από την περιοχή. Μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δείχνει πως οι ποδοσφαιριστές δεν λαμβάνουν εύκολα την απόφαση να τελειώσουν φάσεις έστω και με αυτόν τον τρόπο. Kαι θέλει και πολλή δουλειά στις επιθετικές στατικές φάσεις, καθώς πάντα έχει προβλέψιμη γραμμή και ενέργεια φάσης.
Αυτά εν ολίγοις και εύχομαι όπως είπε και ο προπονητής να δουλέψει η ομάδα για να διορθώσει κάποια πράγματα. Όσο για τους παίκτες της ομάδας, δεν μπορώ να πω πως ξεχώρισα κάποιον για 45 ή λιγότερα λεπτά που τον είδα (δεν έχω εικόνα του 1ου ημιχρόνου), εκτός κάπως από τον Κατσούκη ο οποίος μπήκε και έδωσε μία πνοή, όπως και ο Μπουόλι ο οποίος έβγαλε μια αντίδραση, έβαλε δύναμη και κέρδισε μπάλες και προσπάθησε να μεταφέρει το παιχνίδι στο αμυντικό 3ο του Πανσερραϊκού.
Κείμενο: Βασίλης Αλαμπορινός