Η FIBA αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσει το Glass Floor στο υψηλότερο επίπεδο: Στο Final Four του Basketball Champions League (26-28/4) που θα φιλοξενηθεί στο Βελιγράδι με την συμμετοχή του Περιστερίου bwin, της Τενερίφης, της Μούρθια και της Μάλαγα.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το περίφημο γυάλινο δάπεδο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών U19, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία στον κόσμο, σε μία επαναστατική κίνηση που αλλάζει την εμπειρία του κόσμου και παράλληλα απομακρύνει τα διαφημιστικά stickers που έχουν προκαλέσει τραυματισμούς στο παρελθόν.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που αγώνες μίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης θα διεξαχθούν σε Glass Floor, μεταφέροντας την ψυχαγωγία του κόσμου σε άλλο επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι το φετινό NBA All Star Game στην Ιντιάνα διεξάχθηκε σε γυάλινο δάπεδο, με το αποτέλεσμα να ενθουσιάζει τον κόσμο.
Τι είναι το γυάλινο παρκέ
Η πρωτοποριακή και καινοτόμα ιδέα της FIBA, μετουσιώθηκε σε πράξη και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U19 το γυάλινο δάπεδο αντί παρκέ πήρε “σάρκα και οστά”, μία σκέψη που μπορεί να φέρει την επανάσταση με την εξάπλωσή του και στις υπόλοιπες διοργανώσεις.
Πριν από κάποια χρόνια θα φάνταζε ουτοπικό. Κάποιοι ακόμα και σήμερα δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν πως είναι δυνατόν ένας αγώνας μπάσκετ να διεξάγεται πάνω σε γυαλί. Το παραδοσιακό παρκέ πάνω στο οποίο αγωνίζονται επί δεκαετίες οι μπασκεμπολίστες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου έμοιαζε ως η ιδανικότερη λύση για να σκάει πάνω του η πορτοκαλί μπάλα.
Η FIBA όμως δεν αρκέστηκε στην επιφάνεια που που τόσα χρόνια όλοι αναγνωρίζαμε ως την καλύτερη και αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα, σκεπτόμενη να εξελίξει όλους τους άξονες και τους τομείς που διαμορφώνουν την διεξαγωγή του παιχνιδιού.
Από τη διευκόλυνση και την εξέλιξη στον τομέα του μάρκετινγκ μέσω των διαφημίσεων που θα προβάλλονται ψηφιακά αντικαθιστώντας τα αυτοκόλλητα που αποτελούν μόνιμη πηγή τραυματισμών και παραπόνων από τους αθλητές, μέχρι την βελτίωση των συνθηκών αγώνα, αλλά και την καλύτερη δυνατή οπτική εμπειρία από τον θεατή.
Όλα τα παραπάνω έγιναν ήδη ορατά από τους πρώτους κιόλας αγώνες που το σχέδιο λειτούργησε πιλοτικά. Οι αθλήτριες που συμμετείχαν έμειναν άναυδες από τις πρωτοφανείς συνθήκες στις οποίες αγωνίσθηκαν, κάνοντας λόγο για κάτι επαναστατικό.
Μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστριών, η αίσθηση της ντρίμπλας δεν υστερούσε σε καμία περίπτωση σε σχέση με το παρκέ, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι άκρως ενθαρρυντικές για την περαιτέρω εξάπλωση του γυάλινου δαπέδου σε ακόμα περισσότερες διοργανώσεις.
Τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για ένα πλάνο ετών, με την FIBA να έχει μελετήσει την κάθε λεπτομέρεια πριν το θέσει σε εφαρμογή.
Κι αν για το αγωνιστικό κομμάτι αφήνουμε τον σχολιασμό στους ειδικούς, η εμπειρία ενός αγώνα μπάσκετ εκτοξεύεται και για τον θεατή. Οι δυνατόητες που προσφέρει το γυάλινο δάπεδο είναι μεγάλες, προσδίδοντας φαντασμαγορία στο κοινό που παρακολουθεί το παιχνίδι είτε δια ζώσης, είτε από την τηλεόραση.
Τα φώτα LED, τα έντονα χρώματα, η δυνατότητα εναλλαγής τους και η προβολή υλικού πάνω στον αγωνιστικό χώρο, περνούν το “περιτύλιγμα” του θεάματος σε άλλο επίπεδο.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για εικόνες από το μέλλον, καθώς φαντάζει ορατό το ενδεχόμενο η FIBA να προχωρήσει σταδιακά στην εισαγωγή του συγκεκριμένου πλάνου και στις υπόλοιπες διοργανώσεις υπό την αιγίδα της, μία αλλαγή που εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει τομή στην ιστορία του αθλήματος.