Επειδή πολλοί λένε διάφορα, μιλούν στα μέσα, κάνουν τοποθετήσεις που απέχουν κατά την ταπεινή μου άποψη από την ολοκληρωμένη γνώση του θέματος της ανάλυσης ποδοσφαίρου και ζητούν πράγματα χωρίς να έχουν διασαφηνίσει μέσα στο μυαλό τους τι είναι αυτό που θέλουν και πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν την ατομική τους γνώση ή την ομάδα για την οποία εργάζονται ή σκοπεύουν να εργαστούν, θα πω τα εξής:
★Scouting ποδοσφαιριστή (ανίχνευση κι αξιολόγηση)
Η ανίχνευση πραγματοποιείται από τον scout ο οποίος έχει λάβει σαφείς οδηγίες από το τεχνικό team για το τι είδους παίκτη πρέπει να ψάξει ( με τα ατομικά τεχνικής, φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ιδιοσυγκρασίας και ομαδικά χαρακτηριστικά τακτικής που πιστεύει πως θα “κουμπώσει” άριστα στην ομάδα). Διαδικασία που απαιτεί παρακολούθηση αγώνων του ποδοσφαιριστή και μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και χρόνια, ανάλογα με το ηλικιακό, επαγγελματικό κι εμπειρικό στάδιο, όπως και της αμεσότητας ή εμμεσότητας της ανάγκης προσκόλλησής του στην ομάδα (επιτακτική ή μελλοντικής υφής).
Η αξιολόγηση γίνεται από τον ίδιο σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά σε ανταλλαγή απόψεων με το υπόλοιπο τεχνικό team (διευθυντή, προπονητή, γυμναστή κτλ.) ώστε να αναγνωρίσουν οι υπόλοιποι κάτι το οποίο μπορεί να του έχει ξεφύγει στην αξιολόγηση, ή να μην έχει την απόλυτα εξειδικευμένη γνώση να το αντιληφθεί.
★ Scouting του Αντίπαλου
2 βασικά πράγματα : α) δεν σημαίνει πως κάποιος που είναι είναι προπονητής ή γυμναστής πως μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένη και με μεθόδευση ανίχνευση αντίπαλου, χωρίς να έχει εξειδικευτεί ή να ψάξει μόνος του και να διαμορφώσει μια οργανωτική δομημένη φόρμα τέτοια ώστε να βοηθήσει και όχι να μπερδέψει παραπάνω την ομάδα. Αντιθέτως, αν ο ίδιος ξέρει να το κάνει κι έχει και ποδοσφαιρική γνώση ή αν έχει συνεργάτη ο οποίος γνωρίζει να το κάνει, τότε θα βοηθήσει ο προπονητής πολύ τον εαυτό του και την ομάδα του σε τακτικό επίπεδο, καθώς θα έχει αναγνωρίσει χρήσιμα πράγματα για τον αντίπαλο. β) Η ανίχνευση του αντίπαλου δεν είναι η ανάλυση. Είναι η απογύμνωση των κεντρικών και βασικών πτυχών του παιχνιδιού του.
Για κάθε αγώνα της ομάδας που ανήκετε και ανάλογα με την κατηγορία που βρίσκεται αυτή, όπως και το αν παίζετε εντός ή εκτός και ποιο είναι το επίπεδο του αντίπαλου, θεωρείται επιβεβλημένο να παρακολουθήσει κάποιος από 3 έως και 10 αγώνες του αντίπαλου όσο το δυνατόν πρόσφατους, έτσι ώστε να φανεί χρήσιμο στην ομάδα όλο το feedback. Τεράστιο ρόλο παίζει και η σπουδαιότητα του αγώνα ή της ενδιάμεσης πορείας και στόχου της ομάδας.
★ Ανάλυση
Χωρίζεται σε 1) εξατομικευμένη και 2) ομαδική και η οποία εμπεριέχει τα ακόλουθα:
• Performance Analysis (ανάλυση απόδοσης) το οποίο αποτελεί τη γενική ορολογία που συλλέγουμε απ’ όλες τις επιμέρους αναλύσεις, για να βρούμε την απόδοση: την τεχνική ανάλυση ( ενός δικού μας ή του αντίπαλου) , την τακτική ανάλυση της ομάδας μας ή του αντίπαλου ( που συνδέεται άμεσα με το scouting αντίπαλου και εκτελείται άμεσα μετά το scouting για προπονητικούς λόγους) και που προσωπικά αν θέλετε ειδικεύομαι, την physical ανάλυση, την ανάλυση στατιστικών, ακόμα και την ανάλυση ψυχικού προφίλ .
Όλες αυτές οι αναλύσεις, συνθέτουν την γενική ανάλυση απόδοσης. Μπορεί να τα εκτελεί ένας που να είναι γνώστης, ή αρκετοί άνθρωποι που ο καθένας έχει ένα κομμάτι (αυτό συμβαίνει στο πολύ υψηλό επίπεδο των ευρωπαϊκών ομάδων).
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι προπονητές θεωρούν την ανάλυση και το scouting το Α και το Ω της επιτυχίας. Είναι διαδικασία που ο εγκέφαλος του αναλυτή σκέφτεται στα κόκκινα, επεξεργάζεται πολλά και ταυτόχρονα και επίσης θέλει και κάποιες ώρες για να μπορέσει να ολοκληρώσει τη δουλειά του… Αν πατούσαμε το κουμπί και γινόντουσαν όλα σε χρόνο dt ( χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις με αργοπορία), θα ήταν μια από τις πιο εύκολες δουλειές του κόσμου…
Τέλος να τονίσω πως από τα παραπάνω μπορεί κάποιος να καταλάβει τις λεπτομερείς διαφορές ενός scout κι ενός αναλυτή. O πρώτος έχει το παρατσούκλι ”κατάσκοπος” κι ο δεύτερος ”αριθμολάγνος”. Η δουλειά του αναλυτή εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία στατιστικής αριθμών και ερμηνείας αυτών, ενώ ο scout δίνει περισσότερη προσοχή στην αναγνώριση στοιχείων και πραγμάτων. Όπως και να έχει πάντως, υπάρχουν πολλοί ”αναλυτές” οι οποίοι κάνουν απλά τη δουλειά του βιντεογράφου και του πληροφοριοδότη αριθμών, χωρίς να αισθάνονται πραγματικά και να μπορούν να ερμηνεύσουν τι είναι αυτό που βλέπουν. Κυρίως στο κομμάτι της τακτικής ανάλυσης.
Κείμενο: Bασίλης Αλαμπορινός