Το αδιανόητο ”κόλπο” του Κώστα Ανυφαντάκη και το ”κρυφτούλι” του Βαγγέλη Μόρα!
Βέροια – Απόλλων Λάρισας τελικό αποτέλεσμα 1-2. Ούτε στα πιο ”τρελά” της όνειρα η ομάδα της Λάρισας κατά την παρούσα περίοδο, δεν θα έβλεπε ότι θα κερδίσει μέσα στη ”Βασίλισσα του Βορρά”. Μάλιστα, η ομάδα του Βαγγέλη Μόρα, κατάφερε ”με το ζόρι” να κατεβάσει στην αποστολή 17 ποδοσφαιριστές, έχοντας ένα κράμα από 2-3 έμπειρους παίκτες και πολλούς νέους, οι οποίοι πήραν τη θέση αυτών που έλειπαν για διάφορους λόγους.
Καταρχάς να πούμε πως η Βέροια έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, πίεσε, σκόραρε μόλις μία φορά ενώ θα μπορούσε να σκοράρει άλλες τρεις τουλάχιστον, αλλά είχε και απίστευτα κακές αμυντικές μεταβάσεις, πράγμα το οποίο της κόστισε πολύ. Τρεις φορές έφυγαν σε transition οι παίκτες του Απόλλωνα και τις τρεις φορές δημιουργήθηκε μεγάλος κίνδυνος. Τελικά το πρώτο γκολ, δεν προήλθε από φάση μετάβασης, αλλά από ολιγωρία της άμυνας σε κατάσταση οργάνωσης. Δείτε στα δύο shots της ανάλυσης, το πώς ο Μουχάλης (όπως και οι υπόλοιποι) αργεί χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ντουμπλάρισμα και υπάρχει άπλετος χρόνος και χώρος για τον αντίπαλο, ο οποίος με την άνεσή του βγάζει πλαγιοκόπηση.
Πρόκειται για μια κλασσική επιθετική παγίδα στις πτέρυγες, με κίνηση του πλαγίου, αλλαγή κατεύθυνσης του παίκτη δημιουργίας, εναλλαγή μπάλας 1-2 και τελική μεταβίβαση στον πλάγιο, αφού έχουν έρθει οι περισσότεροι αμυνόμενοι στον άξονα.
Από και και πέρα…Η ”Βασίλισσα” πραγματοποίησε καλή εμφάνιση επιθετικά και κακή αμυντικά. Είχε να αντιμετωπίσει κι έναν εκπληκτικό αντίπαλο τερματοφύλακα ο οποίος σε 3 πολύ σοβαρές περιπτώσεις έσωσε πραγματικά την εστία του. Τα υπόλοιπα τελειώματα των ποδοσφαιριστών της Βέροιας δεν ήταν ικανοποιητικά, αφού κατέληγαν στην αγκαλιά του Ιταλού εύκολα, χωρίς δύναμη, ή ιδιαίτερη τεχνική, ή ιδιαίτερη στόχευση.
Φυσικά, το αποτέλεσμα του αγώνα δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την εικόνα του αγώνα, καθώς η Βέροια ήταν κυρίαρχη 100%. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα ”δίκαιο σκορ” θα ήταν το 4-2. Όμως… ας δούμε αυτό το όμως…
ΒΕΡΟΙΑ (Κώστας Ανυφαντάκης)
Σχηματισμός Οργάνωσης θέσεων: 1:4-2-3-1
Eπιθετική Οργάνωση: 1:2-4-1-3
Αμυντική Οργάνωση: 1:4-4-2 ή 1:4-2-3-1 μεταφορά των γραμμών
Η ομάδα του Κρητικού προπονητή ήταν πολύ καλή στη δημιουργία και καλή στην γενικότερη επιθετική λειτουργία. Στην αμυντική λειτουργία είχε τα θέματα που αναφέραμε. Οι λόγοι της ήττας ήταν ένα 10% η ατυχία, 20% ο αντίπαλος τερματοφύλακας, άλλο ένα 20% τα υπόλοιπα τελειώματα των ποδοσφαιριστών του που δεν ήταν τα ιδανικά αλλά το μεγαλύτερο ”φάουλ” το έκανε ο ίδιος ο προπονητής, πράττοντας κάτι το οποίο είναι αδιανόητο, ”βουλιάζοντας΄” την ίδια του την ομάδα, εκεί που περίμενε όλο το κοινό να σκοράρει και πάλι!
Από το 80′ και μετά αυτό που έκανε ο προπονητής της Βέροιας δεν είχε καμία λογική, μέσα στον ”παράλογο” πολλές φορές τακτικά κόσμο του ποδοσφαίρου. Στο 1-1 και εκεί που η ομάδα σφυροκοπούσε τον αντίπαλο κλείνοντάς τον στο δικό του αμυντικό 3ο, βγάζει τον κεντρικό επιθετικό Ιωάννου, ο οποίος και σκόραρε και πήγε γενικά πολύ καλά και βάζει τον Περδίκη (κεντρικός αμυντικός)! Ο Ιωάννου αν διέκρινα καλά είχε κάποιες ενοχλήσεις και λογικό είναι να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, αλλά από την άλλη δεν κατάλαβα την κίνηση…ήθελε να πάρει την ισοπαλία; Μ’ αυτόν τον Απόλλωνα Λάρισας; Με έναν τερματοφύλακα, τον Σιατραβάνη, τον Γκαρσία και τον Σταματή με περιττά κιλά; Μπορούσε άνετα να φέρει τον Φασίδη ως σέντερ φορ, να κρατήσει τον Μπουκουβάλα εξτρέμ και να μην τον φέρει στον άξονα, αφού έβγαζε υπεραριθμίες. Και τον Στίκα δεξί μπακ; Εμμένοντας στην 4άδα πίσω;
Όλα αυτά είναι ερωτηματικά τα οποία τεχνικά δεν βρίσκουν κάποια γραμμή πλάνου νίκης. Θα το καταλάβαινα αν έβαζε τον Περδίκη ή τον Παπατζίκο (ψηλά και δυνατά κορμιά) για την έσχατη λύση του φορ με ”γιόμες”. Είναι κι αυτό ένα ”κόλπο”. Αλλά το να βγάλεις τον φορ και να παίξεις μετά με τον Μπελεβώνη εκεί (που δεν κατέχει τη θέση), με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Η Βέροια μπορούσε να πάρει το ματς, αλλά αντίθετα το έχασε κιόλας. Είχε πολλές πιθανότητες να σκοράρει μένοντας στο ίδιο σχήμα με μία εσωτερική αλλαγή. Και δύσκολα θα δεχότανε φάση η οποία κόστισε και το γκολ.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Μόρας)
Σχηματισμός οργάνωσης θέσεων: 1:3-5-2
Eπιθετική Οργάνωση: 1:4-4-2
Αμυντική Οργάνωση: 1:5-3-2 ή 1:4-4-2
Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά, τα είπε ο ίδιος ο προπονητής των φιλοξενούμενων. Ο τερματοφύλακας, η τύχη και η κακή αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων τον βοήθησαν να πάρει μία ανέλπιστη νίκη.
Ανάλυση: Bασίλης Αλαμπορινός