Σε τι status εμπορικής αξίας ποδοσφαιριστών στέκεται η ελληνική Superleague 1 έναντι των κατηγοριών της Αγγλίας;
Καταρχάς να πούμε πως απλά…δεν συγκρίνονται! Δεν συγκρίνονται μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού, αλλά συγκρίνονται για να δούμε το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ψαλίδα!
Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, πως η ψαλίδα είναι πολύ μεγάλη. Πολύ μεγαλύτερη από όσο θα πίστευε και ο πιο αισιόδοξος φαν του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να σημειωθεί επίσης, πως συγκρίνουμε αποκλειστικά τη συνολική αγοραστική αξία των ποδοσφαιριστών σε περίπτωση που διαθέτουν συμβόλαιο, δηλαδή την εμπορική τους αξία. Το πόσο κοστίζει να τους αγοράσει κάποιος από την ομάδα τους, εφόσον δεν είναι ελεύθεροι.
Στο ”παλμαρέ” αυτής της ουτοπικής ουσιαστικά αλλά άκρως ενδιαφέρουσας σύγκρισης, είναι η ελληνική Superleague 1 (δηλ. Α’ Εθνική) και οι 4 πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας. Πρέμιερ Λιγκ (Α΄Εθνική), Τσάμπιονσιπ (Β’ Εθνική), Λιγκ 1 (Γ’ Εθνική) και Λιγκ 2 (Δ’ Εθνική). Δηλαδή μόνο η πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου συγκρίνεται ακόμη και με την 4η Αγγλίας. Δεν παρουσιάζουμε τη Superleague 2 καθώς οι τελευταίες ομάδες της Λιγκ 2 είναι πάνω κάτω στα ίδια με τις περισσότερες ομάδες της, ενώ δε μελετάμε την 5η Αγγλίας (Vanarama National League), η οποία είναι η τελευταία και επαγγελματική Εθνική Κατηγορία του νησιού, όπου έχει εμπορική αξία παικτών πάνω κάτω ανάμεσα στις τελευταίες ομάδες της ελληνικής Superleague 2 και τις πρώτες της Γ’ Εθνικής.
Aς δούμε λοιπόν…
Η Superleague 1 έχει στο σύνολό της 14 ομάδες. Οι πιο ακριβές ομάδες είναι 1) Ολυμπιακός (101 εκατομμύρια ευρώ), 2) ΑΕΚ (60 εκατ.), 3) Παναθηναϊκός (58 εκατ.) και 4) ΠΑΟΚ (48 εκατ.). Οι τέσσερις τελευταίες σε αγοραστική αξία παικτών είναι 11) Αστέρας Τρίπολης (9 εκατ.), 12) Λαμία (8,6 εκατ.), 13) Πανσερραϊκός (8,5 εκατ.) και 14) Κηφισιά (7,2 εκατ.).
Πάμε τώρα στις αγγλικές κατηγορίες…
Πρέμιερ Λιγκ: διαθέτει 20 ομάδες με τις πιο ακριβές να είναι οι ακόλουθες: 1) Μάντσεστερ Σίτυ (1,24 δις), 2) Άρσεναλ (1,18 δις), 3) Τσέλσι (966 εκατ.) και 4) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (863 εκατ.). Η τετράδα των ”φτωχών” είναι 17) Φούλαμ (269 εκατ.), 18) Μπέρνλι (209,5 εκατ.), 19) Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (111,5 εκατ.) και 20) Λούτον (72,6 εκατ.).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Βλέπουμε ότι η 1η, πιο εμπορική και πιο ακριβή ομάδα της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός, απέχει παρασάγγας από τις πρώτες της αγγλικής premier και βρίσκεται περίπου στα ίδια με την 19η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ η οποία μάλιστα τον ξεπερνάει, ενώ ακόμη και η Λούτον αν έπαιζε στη Superleague 1, θα ήταν αμέσως μετά τον Ολυμπιακό, αφήνοντας ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ από κάτω της.
Τσάμπιονσιπ: αυτό το εξαιρετικό πρωτάθλημα έχει 24 ομάδες με τις ακριβές 1) Λέστερ (287 εκατ.), 2) Σαουθάμπτον (248 εκατ.), 3) Λιντς (212,5 εκατ.) και 4) Νόριτς (70,7 εκατ.) να μην έχουν επίσης καμία σχέση με τις ελληνικές της Α’ Εθνικής. Οι ”φθηνές” 21) Ίπσουϊτς (26,2 εκατ.), 22) Πλύμουθ (17,1 εκατ.), 23) Ρόδεραμ (16,7 εκατ.) και 24) Σέφιλντ Γουέντσντεϊ (15,2 εκατ.), εξακολουθούν να είναι πολύ πιο ακριβές από τις μεσαίες και τελευταίες ελληνικές ομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και η Κάρντιφ του Νίκου Καρύδα (που έγινε μια μικρή greek community με Γούτα και Σιώπη και βρίσκεται εμπορικά στη μέση περίπου και στην 11η θέση), έχει συνολική εμπορική αξία παικτών που αγγίζει τα 55 εκατομμύρια ευρώ και ενώ είναι Β’ Αγγλίας, κοστίζει περισσότερα φράγκα και από τον ΠΑΟΚ!
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Oι τρεις πιο ακριβές ομάδες της Τσάμπιονσιπ έχουν διπλάσια και βάλε αγοραστική αξία παικτών από τον Ολυμπιακό!
Λιγκ 1: Κι εδώ υπάρχουν 24 ομάδες, οι οποίες αποτελούν σαν να λέμε τη Γ’ Εθνική τη δική μας. Τρόπος του λέγειν δηλαδή. 1) Ντέρμπι (17,1 εκατ.), 2) Ρέντινγκ (16,8 εκατ.), 3) Μπλάκπουλ (15,9 εκατ.), 4) Πίτερμπορο (14,4 εκατ.). Αυτές που βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις, οι …”φτωχοί συγγενείς”, είναι 21) Λέιτον Όριεντ (5,5 εκατ.), 22) Νορθάμπτον (5,4 εκατ.), Τσέλτεναμ (5,3 εκατ.) και 24) Στίβενεϊτζ (5,1 εκατ.).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: οι τέσσερις πρώτες έχουν επίσης πολύ πιο ακριβούς παίκτες από τις τέσσερις τελευταίες της Superleague 1, κάνοντάς τες ”double και triple score”) και μιλάμε για την Γ’ Εθνική της Αγγλίας! Οι τέσσερις τελευταίες και ”καταϊδρωμένες”, είναι λίγο πιο κάτω από τις τελευταίες ελληνικές της Α’ Εθνικής, ενώ βρίσκονται περίπου στα ίδια με τις πρώτες της Superleague 2.
Λιγκ 2: Η Δ’ Εθνική της Αγγλίας, έχει κι αυτή 24 ομάδες. Τα ”βαριά πορτοφόλια είναι” 1) Στόκπορτ (7,1 εκατ.), 2) Φόρεστ Γκριν (6 εκατ.), 3) Μπράντφορντ (5,2 εκατ.) και 4) Τζίλινγκχαμ (5,1 εκατ.) ενώ οι τελευταίες θέσεις ανήκουν στις 21) Άκρινγκτον Στάνλεϊ (2,7 εκατ.), 22) Κρόλεϊ (2,4 εκατ.), 23) Νοττς Κάουντυ (1,1 εκατ.) και 24) Ρέξαμ (850 χιλ.).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ακόμα και σ’ αυτήν την κατηγορία υπάρχουν ομάδες όπως οι 2 πρώτες οι οποίες αγγίζουν την αξία παικτών των τελευταίων ομάδων της Superleague 1 και βρίσκονται και λίγο πάνω από τις πρώτες της ελληνικής Β’ Εθνικής.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πώς λέμε ”κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι”; Ε, καμία σχέση!
Κείμενο: Βασίλης Αλαμπορινός