Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του, ειδικά στις ακαδημίες του Συλλόγου με τους ανθρώπους της ομάδας να βρίσκονται σε συνέδριο στην Πορτογαλία.
Εκεί παρευρίσκονται στελέχη σπουδαίων ακαδημιών όπως του Άγιαξ, της Μπενφίκα, την Ιντερ, της Μάντσεστερ Γιουνάινεντ, αλλά και της Σπόρτινγκ Λισαβώνας, στην έδρα της οποίας έγινε το εν λόγω συνέδριο με την “ασπρόμαυρη” ΠΑΕ να έχει εκπρόσωπο της τον συντονιστή προπονητή των μικρών ηλικιών, Γιώργο Γκούρτσα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του “Δικεφάλου”:
“Αντιλαμβάνεται κανείς το επίπεδο στο οποίο εκπαιδεύεται και λειτουργεί το PAOK Academy από την αλληλεπίδραση των στελεχών του με τα αντίστοιχα στελέχη σπουδαίων ακαδημιών όπως του Άγιαξ, της Μπενφίκα, την Ιντερ, της Μάντσεστερ Γιουνάινεντ, εσχάτως και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στις εγκαταστάσεις της οποίας βρέθηκε ο συντονιστής προπονητής των μικρών ηλικιών Γιώργος Γκούρτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο της ECA.
Οικοδέσποινα του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων ήταν η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η οποία φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της εκπροσώπους 40 ομάδων, μεταξύ άλλων, του Άγιαξ, της Αϊντχόβεν, της Μπάγερ Λεβερκούζεν, της Ίντερ, της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της Λέστερ, της Λιόν, του ΠΑΟΚ. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον του ποδοσφαίρου μέσα και από την σωστή οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων Υποδομής.
Οι ομιλητές Ούγκο Βιάνα (αθλητικός διευθυντής της Σπόρτινγκ), Ζοάο Κόουτο (τεχνικός διευθυντή της ακαδημίας), Ντιόγο Τεξέιρα (συντονιστής τεχνικός διευθυντής K13-K6), Πάουλο Νόγκα (διευθυντής στρατηγικής), Μάρκο Σάντος (συντονιστής τεχνικός διευθυντής), Φρανσίσκο Ταβάρες (συντονιστής φυσικής κατάστασης) και Μπάρμπαρα Κλάρο (ψυχολόγος), κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας.
Η πολυπλοκότητα της δομής και της οργάνωσης μιας ακαδημίας φέρνει πάντα στο τραπέζι εξαιρετικά ενδιαφέροντα προς συζήτηση θέματα, όπως το πως επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση της απόδοσης, η μεθοδολογία του τμήματος scouting, ο τρόπος ανίχνευσης ταλέντων και καταγραφής παικτών. Επίσης στο συνέδριο αναλύθηκε ο τεχνικός προγραμματισμός των προπονήσεων από την Κ17 έως και την Κ23 και το στρατηγικό πλάνο της ακαδημίας της Σπόρτινγκ.
Δεν θα μπορούσε σαφώς παρά να τεθεί και το ζήτημα της ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών και πώς αυτή εφαρμόζεται στην καθημερινότητα της ακαδημίας, ζήτημα κρίσιμο και βαρύνουσας σημασίας σε μια εποχή δύσκολη και πιεστική από πολλές απόψεις, για παιδιά και έφηβους. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία και να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας της Σπόρτινγκ, όπως και να παρακολουθήσουν τον αγώνα Κυπέλλου με την Μαρίτιμο”.