Η Βέροια βρίσκεται σε δύσκολη βαθμολογική θέση. Ας δούμε όμως τα νούμερα που την οδήγησαν εδώ.
Σε 21 αγώνες η ”Βασίλισσα του Βορρά” έχει 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 11 ήττες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε πάνω από το 50% των αγώνων δεν έχει κερδίσει βαθμό, ενώ σχεδόν από 25% μοιρασιά έχει σε ισοπαλίες που της έχουν δώσει έναν και νίκες που της χάρισαν το τρίποντο.
Το ενεργητικό της ομάδας στην επίθεση είναι τα 21 γκολ, νούμερο το οποίο δεν είναι και τόσο άσχημο (1 γκολ/αγώνα), καθώς υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχουν συντελεστή κάτω από τον άσσο, ενώ στην άμυνα τα πράγματα είναι κάπως χειρότερα, με τα 27 γκολ να αποτελούν ένα σχετικά μεγάλο νούμερο παθητικού.
Οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει σε 21 αγωνιστικές είναι μόλις 20, ενώ αν λάβουμε υπόψιν το απόλυτο των 63 βαθμών, βρίσκεται πάρα πολύ μακριά. Είναι μόλις το 1/3 ή αλλιώς το 33%. Βέβαια θα ήταν απίθανο κάτι τέτοιο ακόμη και στην περίπτωση που θα είχε μια super ομάδα. Όμως, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κερδίσει άλλους 9 βαθμούς σε 3 ματς τα οποία τα έχασε από δική της αγωνιστική ανισσοροπία.
Υπάρχουν όμως και κάποιες αριθμητικές εκπλήξεις! Ο Απόλλων Πόντου του Καλαϊτζίδη δεν σκοράρει έχοντας ενεργητικό μόλις 16 γκολ, ενώ η άμυνά του έχει δεχθεί μόλις 1 λιγότερο τέρμα από αυτήν της Βέροιας, με παθητικό 26 γκολ. Κι όμως σε ισάριθμους αγώνες, η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο +2 από τη ”Βασίλισσα”.
Αλλά οι αριθμοί που αποτελούν πραγματικά φαινόμενο στην ελληνική superleague 2, είναι αυτοί του Αλμωπού Αριδαίας. Η ομάδα της γειτονικής Πέλλας, σε ισάριθμους αγώνες, έχει πετύχει το αδιανόητα χαμηλό ενεργητικό με 13 γκολ, αλλά έχει και άμυνα ”μπετόν-αρμέ” με παθητικό 15 τέρματα, πράγμα το οποίο όπως φαίνεται αποτελεί τρόπο-κλειδί για να θέσει μια σχετικά αδύναμη ομάδα τις βάσεις για τη σωτηρία. Κι όμως, ο Αλμωπός βρίσκεται στην 8η θέση με 25 βαθμούς και αν συνεχίσει να παίρνει τις ισοπαλίες του (μέχρι τώρα έχει 10) και τον πολύτιμο έναν βαθμό, λογικά θα σωθεί.
Μήπως τελικά η κακή εικόνα των κεντρικών αμυντικών της Βέροιας, η φυγή έμπειρων ποδοσφαιριστών, η έλλειψη παικτών στη θέση που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και οι συνεχόμενες αλλαγές του κεντρικού διδύμου, έχουν συνδράμει με την αρνητική έννοια σ’ αυτά τα αποτελέσματα;
Χωρίς να είμαστε τίποτα αριθμολάγνοι, κάποιες φορές οι αριθμοί δείχνουν την αλήθεια. Είναι σαν τους τρελούς και τα παιδιά.
Κείμενο: Βασίλης Αλαμπορινός