Στην Αγκαθιά Ημαθίας το έχουν παράδοση.
Το ”Ανάθεμα τη Βέροια” είναι Μακεδονίτικο Τραγούδι.
Τραγουδιέται στο χωριό Αγκαθιά του νομού Ημαθίας, το οποίο είναι γνωστό και στα γύρω χωριά (ιστορική περιοχή του Ρουμλουκίου). Πρόκειται για τραγούδι σε επτάσημο ρυθμό (7/8) και χορεύεται ως τυπικός συρτός χορός. Το εν λόγω τραγούδι, συνήθιζαν να το τραγουδούν οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια στα «μεσοχωρίτικα» γλέντια, γλέντια που ελάμβαναν χώρα στο κέντρο του χωριού («μεσοχώρι») τις Κυριακές μετά την εκκλησία.
Ο χορός αυτός αποτελούσε ευκαιρία ώστε να τις δουν οι νεαροί του χωριού και να διαλέξουν αυτή που θα ήθελαν να γίνει γυναίκα τους. Η συνήθεια του χορού μετά την κυριακάτικη λειτουργία απαντώνταν σε όλα τα χωριά του ιστορικού Ρουμλουκίου και οι κοπέλες συνήθιζαν να τραγουδούν a capella (χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου) ή με τη συνοδεία της γκάιντας (ιδιαιτέρως στα χωριά που βρισκόντουσαν στους πρόποδες των Πιέριων ορέων).
Η Αγκαθιά είναι ένα από τα χωριά του ξακουστού Ρουμλουκίου, δηλαδή μιας ομάδας χωριών χτισμένα στο κάμπο της Ημαθίας. Η ιστορική περιοχή του Ρουμλουκίου, ξεκινούσε από τη Βέροια προς δυσμάς και κατέληγε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, στις εκβολές του Αλιάκμονα προς ανατολάς και από τις παρυφές των Πιερίων στα νότια μέχρι τον αποξηραμένο πλέον βάλτο των Γιαννιτσών στον βορρά. Ονομάσθηκε «Ρουμλούκι» από τους Οθωμανούς κατακτητές κατά τον 14ο – 15ο αιώνα, οι οποίοι, όταν έφθασαν στην περιοχή, την ονόμασαν Rumlik – Ρουμλούκ ή Ουρουμλούκ, τουρκική λέξη που παράγεται από το Ρουμ = Ρωμιός και τον επιθετικό προσδιορισμό ή κτητικό—lik (-λούκ) και σημαίνει τον τόπο που έχει Ρωμιούς – Έλληνες χριστιανούς απόγονους των Ρωμαίων πολιτών, δηλαδή σημαίνει Ρωμιότοπος, Γραικοχώρα, Ελληνότοπος. Σε κάποιες πηγές αναφέρονταν και ως Γραικοχώρια.
ΕΚΠΟΜΠΗ: Το Αλάτι της Γης, Μουσικό Οδοιπορικό στο Ρουμλούκι ΕΡΤ1 2018 – Στέφανος Μπάμπαλος: γκάιντα – Χορεύουν & τραγουδούν μέλη των τοπικών συλλόγων: Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας (πρόεδρος: Δημήτρης Νταμτσιόπουλος), Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης & Περιχώρων (πρόεδρος: Νικόλαος Γραμμενάς), Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Μακροχωρίου & Περιχώρων (πρόεδρος: Μαρία Βλαζάκη) και Μορφωτικός Σύλλογος Κορυφής (πρόεδρος: Σόνια Θεοδωρίδου). Σκηνοθεσία-Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαΐτης Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.
Το οπτικοακουστικό υλικό αντλήθηκε από: https://www.facebook.com/MakedonikePa…
Οι στίχοι: ”Ανάθεμα τη Βέροια, τη Βέροια που μαζώνει τα πιδιά αμάν αμάν, που μαζώνει τα πιδιά, και στέλνουν στα κουρίτσ(ι)α, στα κουρίτσ(ι)α μαντήλια κιντητά αμάν αμάν, μαντήλια κιντητά. Ανάθεμα τ’ς μπαντήδις, βρε τ’ς μπαντήδις βγάζ’ν γλυκά κρασιά αμάν αμάν, που βγάζ’ν γλυκά κρασιά, και πίνουν οι μπικρήδες, οι μπικρήδες και βγάζ’ν καλά πιδιά αμάν αμάν, και βγάζ’ν καλά πιδιά. [Δεν φταίγουν οι μπαντήδις, οι μπαντήδις, δεν φταίει το κρασί αμάν αμάν, δεν φταίει το κρασί, μόν’ φταί(γ)ει η μαυρομάτα, η μαυρομάτα που στέκιτι καρσί* αμάν αμάν που στέκιτι καρσί”
*καρσί (τουρκ.) = απέναντι
Δείτε το βίντεο και ακούστε το παραδοσιακό τραγούδι: