Συμπληρώνονται φέτος 24 χρόνια από τις 7 Απριλίου 1999 όταν η ΑΕΚ, πήρε την μεγάλη και γενναία πρωτοβουλία να αψηφήσει τον πόλεμο και να ταξιδέψει στο εμπόλεμο απ’ τους Αμερικάνους, Βελιγράδι, για να δώσει φιλικό με την Παρτιζάν και να στείλει μήνυμα ειρήνης.
Ήταν 24η Μαρτίου όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ προς τη Σερβία, επειδή αρνούνταν να υπογράψει για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Δημήτρη Μελισσανίδη, η ΑΕΚ αποφάσισε να παίξει των αγώνα ειρήνης με την Παρτιζάν, μέσα στην “καρδιά” των βομβαρδισμών.
Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να σταματήσουν τον αγώνα αυτό, κυρίως προτρέποντας την Ένωση να μην μεταβεί σε μία πολεμική ζώνη. Όμως η ΑΕΚτζιδικη ψυχή μίλησε για ακόμη μία φορά, γνωστοποιώντας το πόσο διαφορετικό είναι να είσαι ΑΕΚ.
Με πρώτο σύμφωνο τον αρχηγό της ομάδας, Ντέμη Νικολαϊδη, οι παίκτες συμφώνησαν να παίξουν, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο με το μότο “NATO stop the war, stop the bombing”. Η αποστολή, αφού διανυκτέρευσε στην Βουδαπέστη, ξεκίνησε οδικώς για το βομβαρδισμένο Βελιγράδι.
Τα πέντε “κιτρινόμαυρα” πούλμαν, αποτελούνταν εκτός από την ομάδα (παίκτες, τεχνικό τιμ, διοίκηση και παράγοντες) και από μερικές εκατοντάδες φίλους και επιφανείς Έλληνες (με σπουδαιότερο τον Μανώλη Γλέζο), που θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική στιγμή για ολόκληρη την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο της χώρας.
Στην διαδρομή σταμάτησαν αμέτρητες φορές για να δεχθούν την Σερβική φιλοξενία (αλάτι και ψωμί), γνωρίζοντας την αγάπη του καταπιεσμένου και τρομοκρατημένου λαού. Ο αγώνας ξεκίνησε κανονικά, παρά τις αρχικές αντίθετες προβλέψεις, και διήρκεσε 68 λεπτά, λόγω εισβολής των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.
Η ωραιότερη διακοπή αγώνα πραγματοποιήθηκε από Σέρβους και Έλληνες, που διέκοψαν την αναμέτρηση για να γίνουν μία αγκαλιά, μία “μάζα” ειρήνης και αγάπης. Παίκτες, τιμ, φίλαθλοι και διοικήσεις έγιναν “ένα” νικώντας τον πόλεμο.
Μέσα στις δεκάδες αντιπολεμικές πράξεις, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, άνθρωποι των δύο ομάδων φύτεψαν μία ελιά στο κέντρο του γηπέδου, σύμβολο ειρήνης κατά την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στον Ελληνικό πολιτισμό.
Αμέτρητες οι δηλώσεις θαυμασμού προς την γενναία πράξη των δύο ομάδων και ιδιαίτερα της ΑΕΚ, που με μία ποδοσφαιρική μπάλα νίκησε τις πολεμικές μπάλες που δέχονταν οι Σέρβοι κάθε μέρα. Τόσο γενναίο, τόσο μοναδικό τόσο ΑΕΚτζήδικο…