Το Sportsfan.gr σας παρουσιάζει τα γήπεδα του Βορείου ομίλου της Superleague 2.
Oι μεγάλες μάχες του ομίλου της Β’ επαγγελματικής κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, γίνονται στις ”αρένες” που θα δείτε παρακάτω. Στον όμιλο φυσικά, συμμετέχει ως πρωταγωνίστρια και η Βέροια, η πάντα μεγάλη ”Βασίλισσα του Βορρά”.
Ας δούμε κάποια στοιχεία καθώς και εικόνες από τα στάδια τα οποία θα γεμίσουν ιδρώτα, προσπάθεια, χαμόγελα, αλλά και δάκρυα ήττας.
Να σημειωθεί πως οι χωρητικότητες των γηπέδων ήταν αρκετά μεγαλύτερες προτού τοποθετηθούν καθίσματα τα οποία εκσυγχρόνισαν την εικόνα, αλλά στέρησαν θέσεις (όχι ότι θα γέμιζαν οι κερκίδες, αλλά λέμε τώρα). Οι παλιοί αναπολούν το φελιζόλ για κάθισμα, τα σπόρια και τα αναψυκτικά, ενώ οι νεότεροι ζουν τις στιγμές με κινητό, φωτογραφίες παντού και όρθιοι (οι φανατικοί) ή καθήμενοι, τα ποδοπατούν δίχως αύριο, χωρίς να σέβονται τον επόμενο που θα θελήσει να καθίσει.
- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ)
Βρίσκεται στη γνωστή Λεωφόρο Αλεξάνδρας της πρωτεύουσας,, είναι η έδρα της Β’ ομάδας (όπως και της πρώτης) του Παναθηναϊκού, ενώ η χωρητικότητά του είναι περίπου 15,000 θεατές, όλοι καθήμενοι. Ένα γήπεδο το οποίο βγάζει το συναίσθημα της ”έδρας”, όντας αμιγώς ποδοσφαιρικό.
2. ΓΗΠΕΔΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
Χτισμένο στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Ευκαρπίας, είναι η έδρα δύο ομάδων. Του Μακεδονικού (που είναι και η φυσική του έδρα) καθώς και του ΠΑΟΚ Β’, ο οποίος το χρησιμοποιεί από πέρυσι που συστάθηκε η δεύτερη ομάδα της Τούμπας. Έγινε κάποιο εσωτερικό ”λίφτινγκ” από τον Μακεδονικό, θέλει ακόμη πολλή δουλειά ο εξωτερικός περιβάλλοντας χώρος, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε περιοχή ”μάντρα, λασπούρα και καντίνα”. Πρόσφατα μάλιστα η ομάδα έχει κινηθεί ώστε με την επέμβαση του δήμου, να βελτιωθεί η εικόνα. Η χωρητικότητά του είναι περίπου 8,000 θεατές, αλλά με το συντριπτικό μέρος του γηπέδου να μην έχει καθίσματα.
3. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Σε γενικές γραμμές το γήπεδο του Πανσερραϊκού δείχνει καλό, εξωτερικά οκ και εσωτερικά σε ανεκτά επίπεδα αισθητικής. Όμως σε εκπλήσσει με τις παλιές του κατασκευές, με τις λαμαρίνες που έχουν περαστεί για πατώματα στις κερκίδες όπως και με εισόδους οι οποίες δεν αρμόζουν σε ένα γήπεδο επαγγελματικών κατηγοριών. Όσα συμμαζέματα και να έγιναν, μπορεί να γίνει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο ”κουκλί” αν και εφόσον προχωρήσει η ιστορία με τη νέα εγκατάσταση που όλοι οι φίλαθλοι θέλουν τόσο πολύ. Χωράει περίπου 9,500 θεατές, όλοι καθήμενοι.
4. ΣΤΑΔΙΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
Η ιστορική έδρα της μεγάλης ΑΕΛ, έχει υποστεί κατά διαστήματα κι αυτή ένα facelift, αλλά σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ με μια ανακαίνιση, κυρίως όσων αφορά την ενίσχυση του σταδίου σε δομικά στοιχεία εκσυγχρονισμού. Πάντως η εικόνα του είναι καλή και δεν σε πιάνει ”τρόμος” όπως στην σκεπαστή κερκίδα των Σερρών. Δυστυχώς το χωρητικότητας 13,000 γήπεδο της Λάρισας (όλοι καθήμενοι) έχει και στίβο, πράγμα το οποίο δεν το κάνει ”κλουβί”, αλλά αντίθετα ”χάνεται το μάτι σου”. Το φανατικό κοινό όμως των περασμένων δεκαετιών, είχε φροντίσει αυτό να μην το λαμβάνει κανείς υπόψη.
5. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Από τα πιο ”κρύα” γήπεδα, καθώς υπάρχει στίβος αλλά είναι και πολύ μακριά σχεδόν όλες οι κερκίδες από τον αγωνιστικό χώρο. Όμως, τα τελευταία χρόνια με την επιστροφή της Αναγέννησης στις επαγγελματικές κατηγορίες, τοποθετήθηκαν καθίσματα, έγινε νέο σκέπαστρο, ενώ οι οπαδοί της δημιουργούν ”καυτή ατμόσφαιρα”. Το γήπεδο της Καρδίτσας έχει χωρητικότητα περίπου 6,000 θεατές.
6. ΣΤΑΔΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Το γήπεδο του Κιλκίς φιλοξενεί φέτος με απόφαση που βγήκε στην κυβερνητική ”ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, την ομάδα του Απόλλωνα Πόντου η οποία έχει απομακρυνθεί από την έδρα της Καλαμαριάς της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα του γηπέδου μετά από επεμβάσεις δείχνει καλή, ενώ υπάρχει και σκέπαστρο. Βέβαια κι εδώ υπάρχει κουλουάρ στίβου, ενώ με καθίσματα είναι η κεντρική κερκίδα. Η χωρητικότητά σου συνολικά, είναι περί τις 5,000 θεατές.
7. ΓΗΠΕΔΟ ”ΔΙΑΓΟΡΑ”
Η ιστορική έδρα του Διαγόρα της Ρόδου, βρίσκεται σε βελτιωτικό στάδιο με απώτερο στόχο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από την ομάδα του νησιού, η οποία κάποτε μεσουρανούσε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Έχουν τοποθετηθεί αρκετά καθίσματα, αλλά όχι ακόμη σε ολόκληρο το γήπεδο. Η χωρητικότητά του είναι περίπου για 3,500 θεατές.
8. ΓΗΠΕΔΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της έδρας του Θεσπρωτού, ενώ υπάρχει μια μεγάλη κερκίδα με σκέπαστρο και καθίσματα. ” Άδειο” γήπεδο, με στίβο και με αχανές πλάνο όρασης λόγω του ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κερκίδα στην απέναντι πλευρά. Χωράει περίπου 2,500 θεατές κάνοντάς το, το δεύτερο μικρότερο γήπεδο της κατηγορίας στο βόρειο όμιλο, μετά από αυτό του Αλμωπού.
9. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Φυσικά η χωρητικότητά του μειώθηκε κατά πολύ με την πριν χρόνια τοποθέτηση καθισμάτων σε ολόκληρο το γήπεδο. Πλέον η έδρα της ”Βασίλισσας του Βορρά” μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 7,000 θεατές, ενώ υπάρχει ένα σκέπαστρο το οποίο βρίσκεται στη μεγάλη κερκίδα των επισήμων. Κάποτε σε ματς με Δόξα Δράμας και Παναθηναϊκό υπήρχαν πάνω από 12,000 θεατές, ενώ και κατά τις περασμένες δεκαετίες υπήρχε συνήθως στο γήπεδο πάνω από 6-7,000 κόσμος. Πριν αρκετά χρόνια, ξηλώθηκε και ο στίβος, έγινε μια ανακατασκευή του γηπέδου και των κερκιδών, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, ενώ δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι κερκίδες έχουν απόσταση από το τερέν, με αποκορύφωμα τα δύο πέταλα τα οποία βρίσκονται στο…διάστημα (ειδικά αυτό με τον ηλεκτρονικό πίνακα). Τελευταία, έγιναν κάποιες εργασίες ανακαίνισης εξωτερικά, ενώ πρόσφατα έγιναν και βελτιωτικά έργα εσωτερικά του γηπέδου. Η γενική του εικόνα είναι καλή και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη.
10. ΓΗΠΕΔΟ ΤΡΙΓΛΙΑΣ
Φέτος ο Ηρακλής (ΠΟ Τρίγλιας να πούμε, Ηρακλής να πούμε, ό,τι θέλει ο καθένας) δεν αγωνίζεται στο Καυτανζόγλειο, αλλά στο γήπεδο της Τρίγλιας στη Χαλκιδική. Έχει σκέπαστρο, το μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου έχει καρεκλάκια, ενώ είναι συμμαζευμένο. Βέβαια δεν είναι και εύκολο να ταξιδεύουν κάθε φορά οι φίλαθλοι των κυανολεύκων μιας και απέχει κάποια χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η χωρητικότητά του, είναι περίπου 4,000.
11. ΓΗΠΕΔΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Η έδρα του Αλμωπού από την Αριδαία είναι ένα αρκετά παλιό γήπεδο, το οποίο έχει μία κερκίδα, με σκέπαστρο και καθίσματα στο μισό της, ενώ το υπόλοιπο είναι χωρίς. Χρειάζεται σίγουρα ανακατασκευή, αλλά έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι να έχει τουλάχιστον έναν καλό αγωνιστικό χώρο. Συνολικά το γήπεδο της ομάδας της Αριδαίας, χωράει περίπου 1,500 άτομα.
12. ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Είναι το μεγαλύτερο στάδιο με χωρητικότητα περίπου 23,000 θεατές. Είναι σύγχρονο, αλλά αυτό κι αν είναι ”κρύο” καθώς είναι περισσότερο στάδιο Ολυμπιακών Αγώνων παρά ποδοσφαίρου. Το χρησιμοποιεί η ομάδα της Νίκης Βόλου, καθώς η ιστορική της έδρα ( Η ”Κλούβα”) δεν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις παρόλη την ανακαίνιση που έγινε. Το ”Παντελής Μαγουλάς” έχει μια παράξενη διάταξη, χωράει περίπου 4,500 θεατές, ενώ δεν το χρησιμοποιεί η ομάδα παρά μόνο ως προπονητικό κέντρο, καθώς ο χλοοτάπητας είναι πλαστικός.
13. ΑΕΛ FC ARENA
Πρόκειται για το ομορφότερο και πιο σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο της κατηγορίας. Η ιστορική ΑΕΛ έχει ”εξοριστεί” από αυτό, ενώ χρησιμοποιείται από τον νεοφώτιστο στη Superleague 2, Ηρακλή Λάρισας. Τα ”παρασκηνιακά” παράξενα του ελληνικού ποδοσφαίρου…Το στολίδι της Λάρισας έχει χωρητικότητα περίπου 16,000 ενώ φυσικά έχει παντού καθίσματα και σκέπαστρο σε κάθε κερκίδα.
14. ΓΗΠΕΔΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ
Το τρίτο γήπεδο της Λάρισας, η έδρα του Απόλλωνα της θεσσαλικής πόλης, βρίσκεται στη συνοικία της Φιλιππούπολης και έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος καθίσματα, ενώ έχουν γίνει εργασίες ανακαίνισης που το κάνουν όμορφο και αξιοπρεπές. Είναι ντυμένο στα χρώματα της ομάδας και φιλοξενεί περίπου 5,000 θεατές.
Επανερχόμαστε με το Β’ μέρος, με τα γήπεδα του Νότου!