Το πιο πρόσφατο αγωνιστικό πρωτάθλημα των Γερμανών, σε εθνικό επίπεδο, διεξήχθη στη Φρανκφούρτη και περιελάμβανε ό,τι και η ιππασία, χωρίς τα άλογα.
H Γερμανία είναι η χώρα που υπονομεύει τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν πάνω στον οποίο έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ελέγχους που επιβάλει πια στα σύνορα της.
Η Γερμανία είναι και η χώρα προ ημερών -ενώ άρχισε να επιβάλλεται το μέτρο που επηρεάζει και την Ελλάδα– λάνσαρε ένα νέο αθλητικό event σε εθνικό επίπεδο.
Στην Φρανκφούρτη λοιπόν, διεξήχθη το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα hobby horsing, με τη συμμετοχή 300 αθλητών σε τρεις κατηγορίες (αυτές της κανονικής ιππασίας). Oι αγωνιζόμενοι κρίθηκαν βάσει διαφόρων ικανοτήτων, όπως η ακρίβεια, ο συγχρονισμός και η κομψότητα.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχεις ασχοληθεί κι εσύ με αυτό το -ας πούμε- άθλημα, χωρίς να ξέρεις ότι είναι σπορ.
Είναι ιππασία χωρίς άλογο
Δείτε το βίντεο:
ΤΟ HOBBY HORSING EIΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ
Για να χαρακτηριστεί μια δραστηριότητα ως άθλημα πρέπει να έχει
α) ανταγωνιστική φύση,
β) σύνολο κωδικοποιημένων κανόνων που ακολουθούνται παγκοσμίως από τους συμμετέχοντες,
γ) διοικητικό όργανο που επιβλέπει τους κανονισμούς και την οργάνωση,
δ) αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της απόδοσης—είτε μέσω πόντων, χρόνου, απόστασης ή άλλων μετρήσιμων μέσων και
ε) ευρεία αναγνώριση και συμμετοχή σε διαφορετικές περιοχές, κοινότητες ή πολιτισμούς και δομημένες διοργανώσεις.
Το hobby horsing καλύπτει όλα τα παραπάνω και για αυτό σύντομα θα αποκτήσει το δικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα προστεθεί σε λίστα που υπάρχουν το Air Guitar World Championship, το World Cell Phone Throwing Championship, το Wife Carrying World Championship και άλλες συναφείς διοργανώσεις.
Πρόκειται για πρόταση που έκαναν οι Φινλανδοί (γνωστοί ως «βασιλείς των περίεργων χόμπι και σπορ») το 2002 και πέρασε πολύ γρήγορα σε άλλες σκανδιναβικές χώρες πριν επεκταθεί σε δεκάδες έθνη της Γης (δικό της πρωτάθλημα έχει και η Αυστραλία).
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΓΟ
Η δραστηριότητα είναι δημοφιλής σε νεαρές ηλικίες, με τo Nordics να τονίζει ότι έχει οπαδούς “γιατί επιτρέπει στους φαν να πραγματοποιήσουν τις φαντασιώσεις τους ότι τους ανήκει ένα άλογο, πως είναι ιππείς και ανταγωνίζονται άλλους που έχουν δικά τους άλογα, με μηδενικά έξοδα.
Ένας άλλος λόγος πίσω από τη δημοτικότητά του είναι η κοινότητα. Οι χόμπι-ιππείς είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν πολύ ο ένας τον άλλον, ακόμη και σε τουρνουά”.
Σε ρεπορτάζ της DW εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής πρωταθλήματος στη Φινλανδία εξήγησε πως αρχικά διεξαγόταν σε ένα πάρκινγκ “αλλά άρχισε να ‘μεγαλώνει’ πολύ γρήγορα”.
Αθλήτρια του hobby horsing ομολόγησε πως πολλοί τη χλεύασαν για το χόμπι της. Και αν στην αρχή αυτό την είχε επηρεάσει, επικέντρωσε στο πόσο ωραία νιώθει η ίδια (“είναι το ένα πράγμα που με κάνει να θέλω να συνεχίσω”) και έπαψε να δίνει σημασία.
Στο τέλος της ημέρας σημασία έχει να κάνουμε ό,τι μας βοηθά να νιώθουμε καλά -εφόσον δεν παραβιάζουμε νόμους ή ελευθερίες άλλων.