Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φύγει με το διπλό από την έδρα της Χαρτς και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στους ομίλους του Europa Conference League.
Ο Δικέφαλος δεν ήταν μόνος του καθώς στις εξέδρες βρισκόταν αρκετοί φίλαθλοι του που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και τις γύρω περιοχές για να απολαύσουν τον αγών ακαι να στηρίξουν την αρμάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου.
Ανάμεσα τους βρισκόταν μια οικογένεια που μένει στη Γλασκώβη. Ο Στέλιος Σουλεϊμετζίδης και η Εύη Κουντουριανού κατάγονται από την Κατερίνη και μαζί με τα παιδιά τους, Ιωάννη (7 ετών) και Άννα – Μαρία (3) ζουν στην Σκωτία τα τελευταία χρόνια.
Η οικογένεια όταν έμαθε ότι ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με τη Χαρτς και θα βρεθεί στα μέρη τους δεν έχασαν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά. Έκλεισαν εισιτήρια, έκαναν ταξίδι περίπου μιας ώρας με το αυτοκίνητο, παρακολούθησαν από κοντά τον Ραζβάν Λουτσέσκου και την ομάδα του και πανηγύρισαν με την ψυχή τους το μεγάλο διπλό.
Η οικογένεια μίλησε στο metrosport.gr και τη Χρυσή Γρηγοριάδου τόσο για τη ζωή στη Γλασκώβη όσο και για το πως έζησαν το παιχνίδι από τις εξέδρες.
Αρχικά σχολίασαν την καθημερινότητα στη Σκωτία και τις όμορφες πτυχές της: “Είμαστε ο Στέλιος, η Εύη, ο Ιωάννης (7) και η Αννα-Μαρία (3). Ζούμε στη Γλασκώβη αλλά η καταγωγή μας είναι από Κατερίνη. Η ζωή στη Γλασκώβη αλλά και γενικά στη Σκωτία είναι ήρεμη, έχουμε πιο χαλαρούς ρυθμούς σε σχέση με την Αγγλία και οι Σκωτσέζοι πολύ φιλικοί και πιο cool από τους Άγγλους. Η χώρα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το ιδιαίτερο φυσικό της περιβάλλον. Όπου κι αν πας συναντάς πράσινο. Υπάρχουν παρά πολλά πάρκα στον αστικό ιστό.
Στα Lowlands και Midlands συναντάς πανέμορφα δάση. Ενώ τα Highlands και τα νησιά έχουν μια πιο άγρια ομορφιά με μαγευτικά και συνάμα απόκοσμα τοπία. Γενικά η Σκωτία ειναι μια χώρα με τεράστιες ‘απάτητες’ εκτάσεις που δεν έχουν υποστεί ανθρώπινη παρέμβαση. Σε κάθε ευκαιρία που μας δίνετε κάνουμε εκδρομές στη φύση. Η Σκωτία για εμάς είναι η χώρα της ευκαιρίας και προοπτικής που δεν πήραμε ποτέ από την Ελλάδα”.
Έπειτα, η συζήτηση προχώρησε στο ταξίδι τους και την εμπειρία τους μέσα στο γήπεδο της Χαρτς: “Για να πάμε στο Εδιμβούργο χρειαστήκαμε περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο. Φτάσαμε 2 ώρες πριν το αγώνα και μπορέσαμε και πήγαμε στην παιδική χαρά με τα παιδιά όπως κάνουμε σε μια κλασσική απογευματινή βόλτα. Ούτε φωνές ούτε φασαρία έξω από το γήπεδο. Οι άνθρωποι εδώ παρά το ότι αγαπούν πολύ το ποδόσφαιρο, το ζούνε διαφορετικά. Είναι κλεισμένοι στα μπαρ, πίνουν μπύρες και φτάνουν ακριβώς πριν την έναρξη του παιχνιδιού (ίσως και λίγο αργότερα). Καμία σχέση με τη γιορτινή ατμόσφαιρα έξω από την Τούμπα.
Εννοείται ότι μόλις επισημοποιήθηκε το ότι παίζουμε με αντίπαλο τη Χαρτς έψαξα να βρω εισιτήρια, δεν υπήρχε περίπτωση να παίξει ο ΠΑΟΚ στη Σκωτία και να το χάσω. Τι ΠΑΟΚτσήδες είμαστε άλλωστε; Δεν διστάσαμε να πάμε οικογενειακώς στο γήπεδο γιατί ξέρω ότι η ατμόσφαιρα μέσα και γύρο από τα βρετανικά γήπεδα είναι πιο πολιτισμένη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χούλιγκανς και εδώ.
Τα παιδιά το χάρηκαν πάρα πολύ, μυήθηκαν στην ασπρόμαυρη κερκίδα και κυρίως είδαν πρώτη φορά από κοντά τον ΠΑΟΚ. Ο Ιωάννης έχει ξαναπάει γήπεδο για να δει την Σέλτικ αλλά για την Άννα-Μαρία αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα. Φώναξαν, έμαθαν τα συνθήματα και πανηγύρισαν με την ψυχή τους. Η Άννα-Μαρία επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι ο ΠΑΟΚ έχει τις πιο τσαμπουκαλεμένες γυναίκες φιλάθλους. Όπως και η μαμά της άλλωστε, η οποία αν και πρώτη φορά σε γήπεδο που παίζει ο ΠΑΟΚ φώναζε σαν οπαδός. Ο Ιωάννης σαν πειραχτήρι και ρεαλιστής και απαισιόδοξος που είναι, έλεγε ότι θα χάσουμε. Παρόλα αυτά νομίζω χάρηκε τη νίκη πιο πολύ από όλους.
Ο ΠΑΟΚ για εμάς δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα, είναι ένας θεσμός, για αυτό τον συνεχίζουμε να τον υποστηρίζουμε ακόμα και από τόσο μακριά. Συμβολίζει τις ‘σταθερές’ μας και τις αξίες μας, την προσφυγιά, τις αλησμόνητες πατρίδες (Κωνσταντινούπολη, Μ. Ασία και Πόντο) και τη διαρκή αντίσταση στο αθηνοκεντρικό κράτος, το οποίο έχει εγκαταλείψει όχι απλά τη Θεσσαλονίκη αλλά ολόκληρη την ελληνική επαρχία. Ο ΠΑΟΚ είναι μια κληρονομιά που πρέπει να παραδώσουμε στη νέα γενιά. Για αυτό ήμασταν την Πέμπτη στο γήπεδο”.