Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να παίρνει τα ηνία και στην αυτοκινητοβιομηχανία, με όλο και περισσότερες εταιρίες να βάζουν ανθρωποειδές ρομπότ στις γραμμές παραγωγής τους.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει εξαιρετικά το κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα καλύτερα υλικά έφεραν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, ενώ οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μέσω μηχανημάτων βοήθησαν στην μείωση των αστοχιών.
Παρόλο αυτά το ανθρώπινο χέρι δεν έχει εκλείψει από τις γραμμές παραγωγής, με αρκετές εργασίας ζωτικής σημασίας να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό.
Όμως όπως φαίνεται η τεχνολογία ετοιμάζεται να εισχωρήσει και σε αυτό το κομμάτι. Πρόσφατα ένα ανθρωποειδές ρομπότ έκανε την “εμφάνιση” του στο εργοστάσιο της Dongfeng στην Κίνα, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή επαγγελματικών οχημάτων. Το Walker S, όπως ονομάζεται το ρομπότ, κατασκευάστηκε από την Ubtech Technology κι αναπτύχθηκε για να κάνει πιο εξειδικευμένες και λεπτές εργασίες, όπως την τελική επιθεώρηση.
Οι αναλογίες του είναι παρόμοιες με του μέσου ανθρώπου και το ύψος του αγγίζει τα 1,7 μ., ενώ είναι εξοπλισμένο με 41 σερβο-αρθρώσεις υψηλής απόδοσης και μια πληθώρα προηγμένων αισθητήρων που του επιτρέπουν να ακούει, να βλέπει και να μπορεί να έχει αντίληψη της δύναμης. Αυτά τα στοιχεία του καθιστούν δυνατόν να μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει γύρω του και ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράει τόσο με ανθρώπους όσο και με μηχανήματα.
Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, το Walker S χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επικοινωνεί με το κεντρικό σύστημα του εργοστασίου και να μεταφέρει δεδομένα πίσω σε αυτό σε πραγματικό χρόνο. Σε πρώτη φάση το ρομπότ θα κάνει διαφορές εργασίες, όπως επιθεώρηση ζωνών ασφαλείας, δοκιμή κλειδαριών, αξιολόγηση ποιότητας αμαξώματος, επαναπλήρωση λαδιού και τοποθέτηση σημάτων. Επιπλέον θα δουλεύει παράλληλα με άλλα αυτοματοποιημένα μηχανήματα για το χειρισμό πιο περίπλοκων σεναρίων μη επανδρωμένης παραγωγής.
Ο Γενικός Διευθυντής της Dongfeng, Lin Changbo, ανέφερε ότι το ρομπότ θα φέρει την τελευταία τεχνολογία AI, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, ενώ θα εκπαιδευτεί καταλλήλως για να παρέχει τις καλύτερες λύσεις γύρω από το χώρο της επιθεώρησης, της συναρμολόγησης και των logistics.
Βέβαια ακόμα είναι άγνωστο αν η «πρόσληψη» του Walker S θα φέρει απολύσεις από το ανθρώπινο δυναμικό του εργοστασίου, αλλά σίγουρα είναι μια κίνηση που μπορεί να μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια για τους ήδη εργαζόμενους. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Tesla και η ΒΜW, έχουν ήδη αναπτύξει παρόμοια ρομπότ για τα εργοστάσια τους, με την τελευταία να έχει δημιουργήσει και σκύλο ρομπότ για να επιθεωρεί την παραγωγή αυτοκινήτων.